19 / 03 / 2024

Yabancılar 46 bin 243 konut satın aldı!

Yabancılar 46 bin 243 konut satın aldı!

Türkiye’deki yabancı uyruklu vatandaşlara son bir yılda 46 bin 243 adet konut satıldı. Türk gayrimenkul piyasasının cazibesi arrtı. En çok tercih edilen il İstanbul. Antalya ikinci sırada yer aldı. Son bir yılda ABD’li vatandaşların alımlarında da artış yaşandı.



Yabancılara konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 108 oranında arttı. Dolar kurunun yükselmesiyle birlikte öne çıkan alımlarda konum, fiyat ve kalite gibi unsurlar da Türkiye’yi gayrimenkul yatırımında öne çıkardı. Geçen yıl Mart ayından bu yılın mart ayına kadarki sürede Türkiye genelinden satın alınan konutların sayısı 46 bin 243’e ulaştı.

Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre; Türkiye’den konut satın alın yabancıların ülke uyrukları da çeşitlilik gösteriyor. Konut satın alanlar içerisinde son dönemde en çok Arap ülkelerinin vatandaşları dile getirilse de genele bakıldığında Avrupalı vatandaşların da yoğun olarak Türkiye’yi tercih ettiği gözleniyor. Almanyalılar 2 bin 66, İngilizler bin 354, İsveçliler 725, Hollandalılar da 234 adet konutu son bir yılda Türkiye’den satın almış durumda.

Ayrıca, son bir yıllık sürede Amerika Birleşik Devletleri’nden de Türkiye’de konut satın alan yatırımcı sayısında artış dikkat çekiyor. Amerikalıların Türk gayrimenkullerine ilgisinin özellikle Temmuz 2018’den sonra arttığı gözleniyor. Mart 2018’de Türkiye’den sadece 22 konut satın alan ABD’li vatandaşlar, Temmuz’da bu sayıyı 40’a, Ağustos’ta 58’e, Eylül’de 86’ya çıkarıyor. Mart 2018-Mart 2019 yıllı toplamında ise ABD’li vatandaşların Türkiye’den satın aldığı konut sayısı 492 adede çıkıyor. Son bir yıllık sürede Türkiye’yi yeniden radarına alan Çin ve Kanada’dan da ufak çaplı alımlar geldi. 21 Çinli vatandaş ile 28 Kanadalı vatandaş da Türkiye’den ev sahibi oldu.

Yabancılar en çok İstanbul'u tercih ediyor

Yabancıların Türkiye’de tercihi ise son yılların vazgeçilmezi İstanbul olarak kayıtlara yerleşti. Son bir yılda yabancılar İstanbul’dan 17 bin 442 adet konut satın aldı. Antalya’da cazibesini korudu. İstanbul’u 8 bin 995 konut ile Antalya, 2 bin 915 adet ile Bursa, 2 bin 543 adet ile Ankara, 2 bin 299 adet ile Yalova izledi. Yabancılar  İzmir  Aydın ve Muğla’dan ise toplam bin 804 adet konut satın aldı. Sakarya, Trabzon, mersin ve Samsun illeri de son bir yılda yabancılar tarafından tercih edilen iller arasında sıralandı.


Antalya'da yabancıya konut satışı yüzde 47 arttı!
 


Yabancıya konut satışında tarihin en iyi ilk çeyrek rakamları görüldü!
 


Geri Dön