29 / 03 / 2024

Yabancılar, ağustosta 1.774 konut satın aldı!

Yabancılar, ağustosta 1.774 konut satın aldı!

Seçim bitti, satış patladı. Uzun süreder 'balon' söylemleriyle gündeme gelen gayrimenkul sektörü, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından tekrar yükselişe geçti. Yabancılar, ağustosta 1.774 konut satın aldı.



Türkiye genelinde konut satışları ağustos ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25 artarak 105.624 adede ulaştı. Böylece ocak ayındaki yüzde 0,2'lik artışı saymazsak satışlar bu yıl ilk kez artış gösterdi. Aynı dönemde yabancıya satışta da rekor kırıldı. Sadece ağustos ayında yabancıya satılan konut adedi 1.774'ü buldu. Yabancıya satışta ilk sırayı 591 konutla Antalya, ikinci sırayı 511 konutla İstanbul aldı. 8 aylık dönemde yabancılara toplam satış ise yüzde 62.4 artışla 11.754 adet oldu. 


'İSTİKRAR' ETKİSİ

 

Ağustos ayında konut satışlarında, İstanbul 17.349 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 16,4) sahip oldu. İstanbul’u  Ankara  ve  İzmir  izledi. Sektör temsilcileri için ise bu rakamlar sürpriz değil. İnşaat sektörü için en önemli motivasyonun 'istikrar' olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, seçimden sonra ertelenen taleplerin gündeme geldiğini, bu artışın ekim ve kasım aylarında da devam etmesini beklediklerini ifade ettiler. 


YÜZDE 46.2'Sİ 'SIFIR EV' ALDI


Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,4 artaraken, ilk defa satılan konut sayısındaki artış ise yüzde 25.8 oldu. Toplam satışlar içinde ilk satışın payı da yüzde 46.2 oldu. İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, satış artışıyla ilgili olarak, "Tüketicinin üzerindeki 'seçim stresi' kalktı. Çünkü gayrimenkul sektörü yüzde 100 istikrardan beslenir" dedi. 


ARTIK 'BALON' LAFLARININ SONU GELSİN 


Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: Mütekabiliyet yasası çıktığında piyasada yabancıların tercih edeceği nitelik ve lokasyonlarda konut yoktu. Zaman içinde yabancının beklentilerine uygun konutlar geliştirildi. Ağustos ayındaki satışı tetikleyen unsurlardan biri bu. Artık yabancı yatırımcı Türkiye'de aradığı nitelikte konutu bulabiliyor. Tabii Cumhurbaşkanlığı seçiminin tamamlanmış olması da satışı tetikleyen bir diğer unsur oldu. Ramazan, tatiller ve seçimler bittikten sonra tüketici alıma geçti. Ve bu artış ekim ve kasımda da sürecek. Umuyorum bu satış artışı piyasalar için bir anlam ifade etmiştir. Ve artık sektöre ilişkin negatif söylemler, 'balon' söylentileri de biter.  


YÜKSELİŞ TRENDİ SÜRECEKTİR


Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: Ağustos ayına kadan satın almalarını erteleyen tüketiciler tatil dönüşünde, Cumhurbaşkanlığı seçimi de bittikten sonra alıma geçti. Tabii yabancıya satışın artması da etkili oldu. Yaz mevsimlerinde gayrimenkul sektöründe yavaşlama olması normal. Ağustos ayında başlayan yükseliş trendi sürecektir. 


Akşam


Geri Dön