27 / 04 / 2024

Yabancılar en çok hangi ilden konut alıyor?

Yabancılar en çok hangi ilden konut alıyor?

Kovid-19 salgınında normalleşme ve Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı, Haziran 2021'de yabancılara yapılan konut satışlarında rekor getirdi. 



Kovid-19 salgınında normalleşme ve Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı, Haziran 2021'de yabancılara yapılan konut satışlarında rekor getirdi. Dünya Gazetesi'nden Fikri Cinokur'un haberine göre; İngilizler kira garantili, Araplar ise blok bina satın almaya yöneliyor. 

Yabancılar en çok hangi ilden konut alıyor?

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, TÜİK'in Haziran Ayı Konut Satış İstatistikleri'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. 

TÜİK tarafından açıklanan verilerde, Haziran 2021'de Türkiye genelinde 2020'nin aynı ayına göre yüzde 29,1 düşüş ile 134 bin 731 konut satışı gerçekleştiğini dile getiren Çetin, bu senenin mayıs ayına göre satışlarda yüzde 128 artış yaşandığını dile getirdi. Antalya'da 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 24 gerileyen konut satışlarının 2021 Mayıs' ayına göre ise yüzde 155 arttığına vurgu yapan Çetin, şunları kaydetti:

“Pandemi sürecindeki açılmaların konut satışına olumlu yönde etki yaptığını ve konut satışının bir önceki yıla göre düşüş kaydetse de daha önceki yıllardaki haziran ortalamasına döndüğünü söyleyebiliyoruz."

Yabancılar en çok hangi ilden konut alıyor?

Faiz oranlarında görülen yüksek düzeyin ve koronavirüs salgını kaynaklı belirsizliğin etkisiyle ipotekli konut satışında ise keskin bir gerileme görüldüğünü ifade eden Çetin, "Haziranda yapılan ipotekli satışların toplam içindeki payı geçen yıla göre ülke genelinde yüzde 53'ten yüzde 21'e, Antalya'da ise yüzde 45'ten yüzde 17'ye düştü. Veriler yüksek faiz oranlarının etkisi ile vatandaşın krediyle konut alma fikrinden uzaklaştığını söylüyor" dedi. 

Haziran ayında Antalya'da yabancıya rekor satış 

ATSO Başkanı Davut Çetin, Haziran ayında yabancıya konut satışında müthiş bir artış yaşandığının altını çizdi. Türkiye genelinde yabancıya 4 bin 748, Antalya'da ise 906 konut satışı gerçekleştirilerek hem ülke hem de şehir bazında rekor kırıldığına vurgu yapan Çetin, “Bugüne kadar haziran ayında kaydedilen en yüksek satış, 2019 yılında ülke genelinde 2 bin 689, Antalya'da ise 668 olmuştu” diyerek şu açıklamalarda bulundu: 

Yabancılar en çok hangi ilden konut alıyor?

"Pandemi sonrası açılma, yabancıya konut satışında da bir canlanma getirdi. Bu canlanrhanın etkisi, yabancıya konut satışında İstanbul'un ardından ikinci sırada bulunan Antalya'da da hissedildi. Açıklanan satış rakamlarının gerçekleşmesinde yabancılara vatandaşlık hakkı tanınmasının yanı sıra TL'deki değer kaybının etkisinin çok fazla olduğunu söyleyebiliyoruz."

Antalya Avrupa'da tanınıyor

Tam Nokta Neo Firması'nın sahibi ve gayrimenkul brokeri Uğur Fer, Avrupa'dan Antalya'ya doğrudan uçuş yapılması, iklim şartları, doğa güzellikleri ve tarihi şehirleri sebebiyle dünyada Antalya'nın tanınırlığının ve popülerliğinin çok fazla olduğuna dikkat çekti. Türk Lirası'nın değerinin düşmesinin gayrimenkul ve ikinci el konut satışlarında yabancıların ilgisini çektiğine vurgu yapan Fer, şunları söyledi:

Yabancılar en çok hangi ilden konut alıyor?

"Yabancıların Türkiye'de satın aldığı konutlar kendi ülkelerindeki konutlardan daha lüks ve güvenilir. Yabancılar genellikle kira garantili konut satın alıyor. Bir ay tatil yapıp 11 ay konutunu kiraya vererek ek gelir sağlıyor. Kaş-Kalkan bölgesini İngiliz ve İskandinav ülke vatandaşları tercih ediyor ve konutlarını kendi iç piyasalarında kiralıyor." 

Arap ülkelerinin ise sığınacak bir liman aradığını bu sebeple Türkiye'yi tercih ettiklerini belirten Fer, Arapların tek ev almaktansa blok bina veya inşaattan blok bina almayı tercih ettiğine, İstanbul ve Bursa gibi şehirlerde ön plana çıkan projelerden satın alma yaptıklarını aktardı.

Yabancılar en çok hangi ilden konut alıyor?

Covid-19'un yaraları sarılıyor

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, Antalya'da yabancıya konut satışında 2021 yılının ilk yarısında yapılan satışların 2019 yılındaki tüm zamanların zirvesinden (4 bin 93 adet) sonra kaydedilen en yüksek ikinci satış olduğuna vurgu yaptı. 

Özgün, "Bu satışlar COVID-19'un yaralarının sarılmaya başlandığı net bir şekilde ortaya koyuyor. Tabi salgının ardından hızlı toparlanmada birçok etken bulunuyor" diyerek şunları söyledi:

"Salgınla birlikte insanların konut talebinde değişiklik oldu. Yeşil alanın, balkonun, yatay mimarinin bulunduğu yazlık bölgeler ve sahil kentleri artık daha çok tercih edilmeye başlandı. Özellikle yüksek döviz kuru yabancı alıcıyı ve gurbetçiyi harekete geçirdi. Antalya zaten yabancıya konut satışında hep ilk 2'de yer alan bir il." 

Yabancılar en çok hangi ilden konut alıyor?

Özgün, yabancıya satışta senenin ikinci yarısının her zaman daha hareketli olduğunu aktararak, "Yıl sonunda 10 bin adet barajını aşacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Konuta talep arttı!

Konut piyasasını neler bekliyor?

Konut fiyatları en çok hangi şehirlerde arttı?


Geri Dön