20 / 04 / 2024

Yabancılara aylık 4-5 bin konut satışı mümkün olabilir!

Yabancılara aylık 4-5 bin konut satışı mümkün olabilir!

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, "Yabancılara konut satışında bir artış görüldüğünü;eskiden konut almaları mümkün olmayan birçok ülke vatandaşının artık bu hakka sahip olmasının talebi oldukça arttı'' dedi.



Murat Atay, ''Dolayısıyla, orta vadede aylık 4 bin - 5 bin rakamlarına ulaşmak mümkün olabilir" dedi. konut sektörü ve mortgage konularında değerlendirmelerde bulunan Atay, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) 2 Ocak 2015 verilerine göre 2014 yılı sonunda sektör büyüklüğünün katılım bankaları dahil 124,7 milyar TLye ulaştığını ve kredi hacmindeki büyümenin yüzde 14 civarında olduğunu ifade etti. Atay, Garanti Bankası'nın ise yüzde 12 payla sektör liderliğini sürdürerek yılı tamamladığını belirtti. Bu yıl ABD Merkez Bankası'nın (Fed) alacağı kararların gelişmekte olan pek çok ülkenin, özellikle de dış finansmana ihtiyaç duyanların ekonomisini etkileyeceğini dile getiren Atay, "Fed'in sene içinde faiz oranlarını artırma ihtimali yüksek olduğu için, ülkemizde de mortgage faiz oranlarının mevcut seviyelerin çok altına inmesini beklemiyoruz. Ama yine de 2014 yılında gerçekleşen faiz oranı ortalamasından daha düşük seyredeceğini düşünüyoruz" dedi. Kredi hacmi beklentileri açısından değerlendirdiklerinde 2015 yılının gayrimenkul sektörü açısından 2014ten büyük farklılıklar içereceğini düşünmediklerini kaydeden Atay, Türkiye'nin çevresinde süregelen belirsizliklerin kısa bir dönemde çözülmeyeceğini ve dolayısıyla Türk ekonomisi üzerinde bir baskı yaratmaya devam edeceğini bu nedenle, büyümenin ve konut fiyat artışının 2015 yılında geçen yıla yakın bir seviyede gerçekleşeceğini söyledi.


"Hayat sigortası yaptırmanın zorunlu olmadığını belirtmeliyiz" 

Bir tür gayrimenkul finansman sistemi olan "mortgage" kelimesinin "ipotek teminatı" anlamına geldiğini belirten Atay, söz konusu sistemin genel işleyişini finans kuruluşlarının konut sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli kredi kullandırması ve bu kredinin teminatını oluşturmak amacıyla satın alınan konutların üzerine ipotek tesis etmesi şeklinde özetlenebileceğini dile getirdi. Atay, mortgage kullanarak ev satın almanın en önemli faydasının kişinin uzun vadeli olarak kredi kullanmasına ve nakit akışına uygun şekilde ev sahibi olmasına imkan sağlaması olduğunu ifade etti. Sistemin özellikle konut edinmek için yeterli birikimi bulunmayanlara, neredeyse kira verir gibi aylık ödemeler yaparak konut sahibi olma imkanı sunduğu için toplumun refah seviyesinin yükselmesinde önemli bir role sahip bulunduğuna dikkati çeken Atay, şöyle konuştu: "İleriye yönelik yatırım yapmak isteyenler için karlı bir araç olan mortgage kredisi, bu özellikleri nedeniyle, bir bireyin kullanabileceği en uzun vadeli ve en düşük maliyetli kredi türüdür. 


Mortgage kullandırım süreci kapsamında alınacak konutun ekspertizinin yapılması, söz konusu gayrimenkulün her türlü yasal prosedüre uygun inşa edilip edilmediğinin anlaşılmasını sağlar. Bunun yanı sıra mortgage kredisine ödenen faizler, konutun kiraya verilmesi halinde vergiye tabi kira matrahından veya konutun 5 yıl içinde elden çıkarılması halinde oluşacak değer artışından kaynaklanan gelir vergisi matrahından düşülebilir. Öncelikle hayat sigortası yaptırmanın zorunlu olmadığını belirtmeliyiz. Fakat Garanti Mortgage olarak yaptırılmasını önemle tavsiye ediyoruz. Çünkü doğru kapsamıyla yapılan bir sigorta poliçesi, tüketiciyi ve kanuni varislerini istenmeyen durumlara karşı koruyor ve fayda sağlıyor. Sadece tüketicileri değil yakınlarına karşı olan sorumluluklarını da güvence altına alması açısından, hayat sigortasının bu süreçte önemli olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, mortgage kredisi alırken hayat sigortası da yaptıran müşterilerimize, avantajlı faiz oranlarıyla mortgage kullanma fırsatı sunuyoruz. Hayat sigortalı mortgage ürünümüzden faydalanan müşterilerimiz, böylelikle hem geleceklerini hem de bütçelerini güvence altına almış oluyor." 


Yenigün İstanbul


Geri Dön