28 / 03 / 2024

Yabancılardan iş yeri ve konut satışlarında KDV alınmayacak!

Yabancılardan iş yeri ve konut satışlarında KDV alınmayacak!

Yabancılar ile 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV ödemeyecek.



Esnaftan gurbetçiye, çiftçiden işsize milyonlarca vatandaşın beklediği, vergide indirim, kredi borcunda kolaylık sağlayan "torba teklif" yasalaştı.


TBMM Genel Kurulunda dün kabul edilen ve kamuoyunda "torba kanun" olarak bilinen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, toplumun farklı kesimlerinin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek düzenlemeler içeriyor.


Düzenlemelerden biri; gelir ve kurumlar vergilerini düzenli ödeyen mükellefler için. Bu mükelleflere, indirim tutarı 1 milyon lirayı geçmeyecek şekilde yüzde 5 indirim sağlanıyor.


İnşaat sektörüne ilişkin farklı sözleşme türleri, sosyal sorumluluk kapsamındaki projelerin başlangıç maliyetlerinin düşürülmesi için destek sağlayanlar ile proje yürütücüleri arasında düzenlenen kağıtlar, damga vergisinden istisna tutulacak.


Yabancılar ile 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV ödemeyecek. Ödeme, yurt dışından getirilecek dövizle olacak. KDV'siz alınan bu konut veya iş yerleri, 1 yıl satılamayacak.


Belediyelerce imara açılıp satılan arazilerden Hazinenin açtığı davalar sonucu Hazine mülkiyetine geçenler, tekrar kişilere bedelsiz olarak devredilecek.


Kanun, iş yerini kapatan ya da zor durumda kalan esnaf için de kolaylık sağlıyor, bu amaçla Esnaf Ahilik Sandığı kuruluyor. İsteğe bağlı sigortalılar, At Yarışları Hakkında Kanun'a tabi jokey ve antrenörler, muhtarlar, tarımsal faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar, Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı sayılacak. Bu sigortalılar ve devlet, Esnaf Ahilik Sandığı pirimi ödeyecek. 


İflas eden veya işyerini kapatan esnaf,  belirtilen şartları taşıması kaydıyla Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği alacak.



AA


Geri Dön