19 / 04 / 2024

Yabancıların arsa alımı kolaylaşacak!

Yabancıların arsa alımı kolaylaşacak!

Türkiye yabancılara gayrimenkul satışında 2019 yılda 67 bin 322’yle son 10 yılın en yüksek rakamına ulaştı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Türk vatandaşlarının ve yabancıların taşınmaz edinmelerini bu yıl daha da kolaylaştırıyor...



Geçen yıl yabancılara taşınmaz satışı son 10 yılın en yüksek rakamların ulaştı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bu yıl Türk vatandaşlarının ve yabancıların taşınmaz edinmelerini kolaylaştırıyor.

Türkiye Gazetesi'nden Sefa Bilgitekin'in haberine göre; Geçen yıl yabancılara konut satışı verileri sonucu Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Türk vatandaşlarının ve yabancıların taşınmaz edinmelerini daha da kolaylaştırıyor.

2011 yılından bu yana yürüttüğü “Askeri Yasak Bölgeler, Askeri Güvenlik Bölgeleri ve Stratejik Bölgeler”in tespitine ilişkin çalışmasını sonlandıran Tapu Kadastro, bu bölgelerin koordinatlarını belirleyerek tapu sicillerine işledi. Böylece, arsa satın almak isteyenlerin talebi doğrultusunda, bölgenin askerî bölgede kalıp kalmadığı komutanlıklara sorulmadan, tapu siciline bakılarak cevaplandırılacak. Mevcut durumda ülkemizde taşınmaz edinme süresi üç-beş ay arasında değişen yabancılar, yeni düzenlemeyle birlikte artık Türk vatandaşları ile aynı sürede işlemlerini gerçekleştirebilecek. Çalışma aynı zamanda yabancı şirketlerin yatırımlarına da kolaylık sağlayacak. Şirketlerin taşınmaz edinim taleplerinde, Valilik tarafından yapılacak yazışmalar Genelkurmay Başkanlığı ya da yetkili komutanlıklar yerine Tapu Müdürlüğü arasında gerçekleşecek. İşlemler de en geç üç günde sonuçlandırılacak.

ALANLARIN İZLENMESİ KOLAYLAŞACAK

Çalışma ile askeri yasak ve güvenlik bölgeleri sayısallaştırılarak Mekansal Gayrimenkul Sistemi’ne aktarıldı. Sitemde arşivlenen alanlardaki yenileme ile, iptal edilen ve yeni alınacak kararların izlenmesi kolaylaştırıldı. Buna ek olarak kamu kurumları ile mahkemelere gönderilecek bu belgeler, sistem üzerinden yetkili komutanlıklar tarafından çıkarılabilecek. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz aylarda da Türkiye’de taşınmaz edinmek isteyen yabancılara yönelik ‘Your Key Turkey’ portalını işleme sokmuştu. Başvuru sürecinden itibaren doğru yönlendirme yapılabilmesi için istatistiki veriler, gayrimenkul alma yoluyla vatandaşlık kazanımı hakkındaki bilgiler bu portalda yer alıyor. Şu anda Türkçe dâhil dört dilde aktif hizmet veren sisteme, önümüzdeki günlerde Rusça, Fransızca ve İspanyolca dilleri de eklenecek.

Yabancıya 2019'un 11 ayında 40 bin 616 konut satıldı!


Geri Dön