27 / 04 / 2024

Yabancıların gayrimenkul alımları yılı 5 milyar dolarla kapatacak!

Yabancıların gayrimenkul alımları yılı 5 milyar dolarla kapatacak!

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sur, Türkiye'de geçen yıl yabancıların gayrimenkul alımlarının 3.7-3.8 milyar dolar mertebesinde gerçekleştiğini belirtti.



Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sur, Türkiye'de geçen yıl yabancıların gayrimenkul alımlarının 3.7-3.8 milyar dolar mertebesinde gerçekleştiğini belirterek, "Bunda mütekabiliyetin payı çok. Bu yılın ilk 4 ayında, rakamlarda yüzde 42'lik artış söz konusu. Böyle giderse yılı 5 milyar dolar ve üzeri bir değerle kapatabileceğiz" dedi. Sur, kentsel dönüşümün büyük beklenti uyandırdığını, Türkiye'nin her tarafında bu yönde faaliyet gözlemlendiğini söyledi. Ancak kentsel dönüşümün henüz yolun çok başında olduğuna işaret eden Sur, "Bu, 15-20 yıllık bir süreç. Böyle bakınca ilk 6 ay zaten ne olduğunu anlamakla geçti. Farklı ideolojik gruplar, farklı yerlere çekmek istediler ama sonrasında konu anlaşıldı" diye konuştu. 


10 MİLYAR DOLARA ÇIKAR 

Sur, 50'den fazla ülkeyi kapsayan, Ortadoğu, Orta Asya ve Rusya, Ukrayna, Kuzey Afrika gibi ülkeleri de içine alan mütekabiliyet yasasının devreye girmesiyle, özellikle alım gücü yüksek Körfez bölgesi vatandaşlarının Türkiye'ye ciddi ilgisinin ortaya çıktığını belirtti. Mütekabiliyetten beklentinin çok daha fazla olduğuna işaret eden Sur, "Zaman içinde nitelikli projeler geliştikçe, artık komşumuz olacak dış ülke vatandaşlarının, bizimle yaşayan, aynı pazarda alışveriş yapan insanların varlığına alıştıkça, onlar da burayı ev olarak gördükçe bu rakam da çok yükselecek. İşte o zaman 10 milyar dolar ve üstünü konuşmak daha da kolaylaşacak" dedi. 


Takvim


Geri Dön