26 / 04 / 2024

Yabancıların Mülk Edinme Yasası'nda değişikliğe gidiliyor!

Yabancıların Mülk Edinme Yasası'nda değişikliğe gidiliyor!

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Yabancıların Mülk Edinme Yasası'nda değişikliğe hazırlanıyor. Bakanlık, konsolosluklardan gelen mağdur bildirimleri ve şikâyetler üzerine böyle bir çalışma başlattı.



Konuyu değerlendiren Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç, "Türkiye'de böyle bir sahtekârlık mekanizması türedi. Türkiye'de yazlık satın almak isteyen yabancı vatandaş güveniyor ve Türkiye'deki müteahhitten hukuk eliyle evi alıyor. Parayı da bu müteahhide ödüyor. Fakat tapunun yapılması için mevcut işleyen süreçte bir süre geçiyor. O süre bazen 8 aya ulaşıyor. O dönem içerisinde müteahhit batıyor ya da kaçıyor. İlgili konut, henüz tapu yapılamadığı için başka birine satılabiliyor." ifadelerini kullandı. Bu anlamda ciddi mağduriyetler oluştuğunu belirten Kıraç, "Konsolosluklar vasıtasıyla özellikle İngilizlere satılmış yazlıklarda muazzam sıkıntılar ortaya çıkmış durumda. Dolayısıyla biz burada, evin alım ve satım sürecini kısaltan bir unsur oluşturmak istedik." dedi.

Yabancıların Türkiye'de ev satın almasında valilik kanalıyla ilgili garnizon komutanına gidiliyor, orada inceleme yapılıyor. Evet süreci oluşuyor. Her parsel ve mülk için bu durum yaşanıyor. "Biz dedik ki her noktayı Garnizon Komutanlığı'na sormayalım. Onlar bize önemli gördükleri konuları belirlesinler. O noktalar hakkında Garnizon Komutanlığı'na gidilsin." diyen Kıraç, fakat bu konuda yasada tanımlanmış olmasına rağmen askeriyenin bir türlü istedikleri yaklaşımı sergileyemediğini söyledi. Geçen hafta milli savunma bakanı müsteşarlığı önderliğinde bir toplantı dahi gerçekleştirildiğini anlatan Kıraç, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikte sadece bu ev alım satım işinde sürecin kısaltılması ile alakalı yeniliklerin yer aldığını aktardı. Yabancılara konut satışında yaşanan sıkıntılar geçtiğimiz günlerde tekrar gündeme gelmişti. Alanya gibi turistik bölgelerde yabancılara mülk satışında ciddi zorluklar çıkartıldığı, mevcut bürokrasinin yavaş işlediği ve bu bölgenin esas iznini veren Ege Ordu Komutanlığı'nın işleri yavaşlattığı iddia edilmişti. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TMF) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, yabancıya mülk satışı konusunda incelemelerin çok uzun sürdüğü için birçok yabancının konut almaktan vazgeçmesinden yakınmış, Ege Ordu Komutanlığı dahil bu konuda ihmalleri olanlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı.

Türkiye'de mülk edinmek isteyen yabancılar en çok Antalya'yı tercih ediyor. Antalya'dan mülk edinen yabancıların çoğunluğunu Almanlar oluşturuyor. Antalya'da şu ana kadar yabancılara 28 bin 606 taşınmaz mülk satışı gerçekleşti. Antalya'yı sırasıyla Muğla, Ankara, Konya, Hatay, Aydın, İstanbul, İzmir, Mardin ve Kırşehir geliyor.
Zaman/Arif Bayraktar
 


Geri Dön