29 / 03 / 2024

Yabancıların Türkiye'deki emlak yatırımları arttı mı?

Yabancıların Türkiye'deki emlak yatırımları arttı mı?

Deep Knowledge Analytics-Henley Partners'in elbirliğiyle hazırlamış oldukları 'Yatırım Yoluyla Göç Emlak Endeksi' raporu açıklandı. 16 ülkeyi inceleyen rapora göre Türkiye genel sıralamada dördüncü oldu.



Nitelikli yatırımcıların araştırmaları sonucunda ‘Yatırım Yoluyla Göç Emlak Endeksi’ raporu hazırlandı. Rapor, gayri safi milli hasıla, gayrimenkul elde tutma süresi, kripto para borsalarına yaklaşım, maliyetler ve minimum gayrimenkul yatırım tutarı gibi 30'u aşkın parametre göz önünde bulundurularak detaylandırıldı. Deep Knowledge Analytics-Henley Partners'in birlikte hazırladıkları raporda 300'den fazla istatistik dikkate alındı. Bu raporun alanında ilk olduğu açıklanıyor. 16 ülkenin göz önünde bulundurulması ile Türkiye'nin sıralamada 4’üncü olduğu açıklandı. 

Yabancıların Türkiye deki emlak yatırımları arttı mı?

Küreselliği canlandıracak konut odaklı yatırım

Kovid-19 salgınının ve tedbirlerin güçlü pasaportlara sahip ülkelerden gelen yatırımcıları, alternatif vatandaşlık programlarını tercih etmesine neden olduğuna dikkat çeken Henley-Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, “Pazar dinamiklerini daha anlaşılabilir kılmak ve pragmatik tahminler sunabilmek adına Deep Knowledge Group’un bir yan kuruluşu olan Deep Knowledge Analytics ile Henley-Partners arasındaki işbirliği, dünya çapında yabancı yatırım çekmek isteyen ilk 16 ülkeyi sergilemek için Dünya Bankası verileri de dahil olmak üzere birden fazla veri kümesinden yararlandı. Gayrimenkul, uzun vadeli kalıcılığı nedeniyle küresel yatırımcılar için her zaman güvenilir bir yatırım aracı oldu. Gayrimenkul odaklı yatırım ile vatandaşlık programları, birden fazla pasaport aracılığıyla küresel hareketliliğini artıran bir gerçeklik. Kişisel erişim haklarınızı genişletme, sizin ve ailenizin nerede yaşayabileceği ve çalışabileceği konusunda seçenekler oluşturma gibi pek çok ek avantajlara sahip. Yatırımın ömrü boyunca getireceği kazanımlar, varlığın temel değerinin ve kira getirilerinin yanı sıra aynı zamanda hem bölgesel hem de küresel oynaklığa karşı nihai bir koruma olarak ‘küresel erişim’ içeriyor.” ifadelerini kullandı.

Yabancıların Türkiye deki emlak yatırımları arttı mı?

İlk sıra Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait

Hazırlanan raporun sonucunda bütün puanları toplayan Birleşik Arap Emirliği, 1.sırada yer aldı. En yüksek puanla genel sıralamada 500 bin Euro gayrimenkul yatırımıyla oturum hakkı kazanılan İspanya, gayri safi yurt içi hasıla parametresinde en yüksek puanla genel sıralamada ikinci, 250 bin Euro gayrimenkul yatırımıyla vatandaşlık alınabilen Karadağ (Montenegro) üçüncü, Türkiye ise dördüncü sıraya yerleşti. Portekiz 5’inciliği paylaşırken 6’ncı sırada ise Yunanistan yer aldı. Raporun 7'nci sırasında Grenada var. Konut yatırım ücretleri yaklaşık olarak 200 bin ve 300 bin dolar arasında değişen Dominika, St. Lucia ve Karayip ülkeleri sırlamanın devamında bulunuyor.

Emlak yatırımlarında türkiye yükselişte

Henley-partners Türkiye Direktörü Burak Demirel bazı açıklamalarda bulundu: “Türkiye, yatırım tutarı ve ikamet gereksinimleri ile 16 ülke arasındaki genel sıralamada 76,5 puanla 4’üncü sırada yer aldı. Tutma dönemi iadesinde 3’üncü sırada, gayri safi yurt içi hasıla kategorisinde ise 2’nci sırada yer aldı. Yatırım Yoluyla Türkiye Vatandaşlığı Programı’nın avantajları arasında düşük satın alma vergileri, KDV’den muafiyet gibi birçok devlet teşvikleri olmasının yanı sıra artan gayrimenkul fiyatları mülk ediniminin cazibesini artırarak Türkiye’nin küresel ölçekteki rekabetini pekiştirmesini sağladı. Türkiye dışındaki diğer ülkelerde göç programlarında gayrimenkul satın alımında bazı kısıtlamalar var, örneğin Montenegro ve Karayipler’de vatandaşlık programları için devlet onaylı projelerden satın alma yapılabiliyor, Portekiz’de ise bu sene Lizbon ve Porto’da yerleşim için apartman dairesi alımı yasaklandı. Türkiye'de yabancı gayrimenkul satın alımı ile alakalı bazı düzenlemeler yapılıp ekonomiye daha fazla katma değerli yatırımlar artırılabilir."


Yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul yatırımları yüzde 65 arttı!

İzmir'de yabancıya konut satışları arttı mı?


Geri Dön