28 / 03 / 2024

Yabancıya yapılan konut satışı neden düştü?

Yabancıya yapılan konut satışı neden düştü?

Adana Ekspres gazetesi yazarı Feridun Arseven bugünkü yazısında yabancıya konut satışının neden düştüğünü kaleme aldı. İşte Feridun Arseven'in o yazısı...




Adana Ekspres gazetesi yazarı Feridun Arseven bugünkü yazısında yabancıya konut satışının neden düştüğünü kaleme aldı. İşte Feridun Arseven'in o yazısı... 


Mart Döneminde Zirve Yapan Konut Satışları, İlerleyen Aylarda Çıkışlarda Yapsa da, Genel Olarak Düşen Bir Trendi Ortaya Koydu…Açıklanan temmuz dönemi konut satışları, konut sektörünün bütün gayretlerine rağmen satışların iyi gitmediğini anlatmaktadır.


Yıla toplam satışlarda düşüşle başlayan konut satışları, ilerleyen aylarda bir önceki yılın aynı dönemlerine kıyasla yükselerek mart döneminde ocak- temmuz döneminin zirvesini yakaladı.


Ancak, nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla düşüş sergiledikten sonra bu yılın yedi ayı içerisinde ikinci kez ve fakat ilk zirvesinin altında bir tepe yaptıktan sonra tekrar düşüşe geçti.


Görülen o dur ki, temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 civarında bir düşüş sergilemektedir.


Bileşenler bazında olguya bakıldığında; toplam satışların yanı sıra, ipotekli satışlarda, diğer satışlarda, ilk el satışlarda, ikinci el satışlarda ve yabancıya yapılan konut satışlarında düşüşlerle karşılaşılmaktadır.


Yabancıya yapılan konut satışları mart döneminde bu yana düşmekteydi. Ne var ki temmuz döneminde yaklaşık yüzde 49’a yakın bir düşüşün var olduğu fark edilmektedir.


Bunun temel nedenlerinin 15 temmuz öncesinde yaşanan siyasi gerginliklerin yanı sıra jeopolitik riskler ve 15 temmuz da yapılan  darbe girişimin ardından yaşanan  dönemin ortaya çıkardığı bulutlu iklimin (ülkede var olan siyasi partilerin çok büyük çoğunluğu  birlik mesajları vererek ve yönetimin olağan dışı bir hızla sarsıntıyı gidermek için çaba sarf etmesine rağmen) olduğunu söyleyebiliriz.


Özetle


Ocak – Temmuz döneminde konut satışları kâh yükseldi, kâh düşüş sergiledi. Emlak konut GYO’nın darbe girişimin ardından konut satışların artırmak için başlattığı satış kampanyasının, olumlu etkilerinin görüleceğini düşünüyorum… Dolayısıyla ilerleyen aylarda daha iyi sonuçlarla karşılaşmamız mümkün.


Adana Ekspres




Geri Dön