25 / 04 / 2024

Yahudi yerleşim birimlerinin tamamı yok olacak!

Yahudi yerleşim birimlerinin tamamı yok olacak!

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “İsrail istediği kadar konut ve yerleşim birimi inşa edeceğini duyursun, hepsi bir gün yok olacaktır” diye konuştu.



Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in işgal altında bulunan Batı Şeria’da inşa ettiği Yahudi yerleşim birimlerinin yok olmaya yüz tuttuğu ve işgal edilen toprakların bir gün gerçek sahiplerinin olacağını ifade etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; işgal altında bulunan Batı Şeria’nın Ramallah kenti yakınlarında bulunan Celezon Filistin Mülteci Kampı’na ilk defa düzenlediği ziyarette konuşan Abbas, “İsrail istediği kadar konut ve yerleşim birimi inşa edeceğini duyursun, hepsi bir gün yok olacaktır.” diye konuştu.

Filistinlilerin toprakların gerçek sahibi olduğunu kaydeden Abbas, “Buradaki Yahudi yerleşim birimlerinin tamamı yok olacak ve tarihin çöplüğüne yuvarlanacaktır. Bir gün anlayacaklar ki bu toprakların sahipleri vardır.” açıklamasında bulundu.

Filistinlilerin 5 bin yıldan bu yana tarihi Filistin coğrafyasının sahipleri olduğunu ifade eden Abbas, “Bu topraklar 5 bin yıl önce burada yaşayan Kenanlılarındır. Biz Filistinliler de Kenanlılarız.” diye konuştu.

Filistin yönetiminin Filistinli şehitleri terörist addetmesini kabul etmeyeceklerini söyleyen Abbas, şehit ve tutukluların önemini anlatarak, İsrail’in şehit ve tutuklu ailelerinin maaşlarına dokunmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.

Uzmanlara göre, Abbas’ın Celezon kampına düzenlediği ziyaret, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun perşembe günü kampa yakın Beit-İl Yahudi yerleşim birimine gerçekleştirdiği ziyarete karşılık verme amacı üzerinde taşıyor.

8 Ağustos’ta Beit-İl Yahudi yerleşim birimine ziyaret düzenleyen Netanyahu, 650 yeni konutun inşa edilmesi temel atma törenine katılan, burada konuşma yaparak, hedeflerinin Yahudi halkının “tarihi vatanlarındaki” varlığını güçlendirmek olduğunu belirterek hükümetinin işgal altında bulunan Batı Şeria’nın büyük bir kısmını ilhak edeceği kaydedildi.

- İsrail'den Batı Şeria'da 2 bin 300 yasa dışı konut inşasına onay

İsrailli sivil toplum kuruluşu Barış Şimdi Hareketi tarafından salı günü yayımlanan raporda, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi (COGAT) bünyesindeki Sivil İdare Birimine bağlı Yüksek Planlama Kurulunun Batı Şeria'da 2 bin 300 yeni konut inşasını onayladığını belirtti.

Raporda, Batı Şeria'nın farklı yerlerinde önceden inşa edilmiş 3 yerleşim biriminin de onaylandığı belirtilmişti.

Netanyahu başbakanlığındaki İsrail hükümeti, son dönemde işgal altında olan Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerine hız verdi.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'ye yakın yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 650 binden fazla Yahudi yerleşimci, Batı Şeria'da işgal boyunduruğu altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda yer alan tüm Yahudi yerleşim birimleri "yasa dışı" kabul ediliyor.


Geri Dön