29 / 03 / 2024

Yamanlar Çöp Tesisi'ne Karşıyaka Çevre Platformu'ndan tepki!

Yamanlar Çöp Tesisi'ne Karşıyaka Çevre Platformu'ndan tepki!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Kuzey İzmir Bölgesi Katı Atık Bertaraf Tesisini Karşıyaka'daki Yamanlar Dağı'na yapmak istemesine yönelik tepkiler devam ediyor




Karşıyaka Birliği Dernekler Federasyonu, Karşıyaka Dedebaşı Goncalar, Nergis Demirköprü Mahalleleri Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Karşıyaka Alternatif Sanatlar Derneği gibi birçok derneğin oluşturduğu Karşıyaka Çevre Platformu üyeleri önceki gün bir araya geldi. Topluluk adına konuşan Karşıyaka Birliği Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Yıldırım, "İzmir Büyükşehir Belediyesi, ÇED Genel Müdürlüğü'nde kulis çalışmaları yapılıyor. ÇED Kurulu çöp tesisi ile ilgili sürecin dondurulmasına karar verirken, Büyükşehir'in bu girişimlerini kınıyoruz" dedi.


'Yer seçimi hatalı' 


Büyükşehir'in Karşıyaka Yamanlar Dağı'nda Milli Park olması gereken alana çöp tesisi kurmaya çalıştığını belirten Yıldırım, "Yamanlar dağı volkanik bir dağdır. Oluşum kayaları geçirgendir. Bu nedenle yeryüzü sularını süzerek emer ve yeraltı dereleri oluşturur. Bu dereler bugün bizim övünerek korumaya çalıştığımız Yamanlar sularının kaynağıdır" diye konuştu. Tesisin düşünüldüğü alanın Yamanlar su havzasının merkezinde olduğunu belirten Yıldırım, "Bölgede açılan sondaj kuyularında 3 metreden su çıkmaktadır. Hemen alt eteğinde iki adet su depolama ve şişeleme tesisi var. (Ege su ve Yamanlar su). Bu bölgedeki çalışmalar, susuzlaştırma projesiyle aşılmaya çalışıyor" dedi.



Yeni Asır



Geri Dön