19 / 04 / 2024

Muğla Çevre Platformu'ndan kıyıların imara açılmasına tepki!

Muğla Çevre Platformu'ndan kıyıların imara açılmasına tepki!

Muğla kıyılarındaki 12 bin 500 dönümlük SİT alanı imara açıldı. Turizm yatırımlarına açılan alan için Muğla Çevre Platformu'ndan itiraz geldi.



Muğla kıyılarında 50 bin dönüm 1. derece doğal SİT alanını turizm yatırımcılarına açan, 12 bin 500 dönüm 1. derece doğal SİT alanını tamamen koruma kapsamı dışına çıkaran ve 550 bin dönüm 1. derece doğal SİT alanını da günübirlik tesisler adı altında kullanıma imkan sağlayan bir rapora imza atmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. 


Kısaca MUÇEP olarak adlandırmış kendini, yetmişe yakın yerel sivil toplum kuruluşunu temsil eden Muğla Çevre Platformu. Bakanlığın bu raporuna karşı çıkıyorlar ve imza kampanyası başlatmışlar, "Muğla Cennet Kalsın" diyerek. 


Bunu da bir açıklama ile duyurmuşlar kamuoyuna. Hep birlikte okuyalım gelin; "Muğla'da eşsiz ormanların, bakir koyların, denizlerin betonlaştırılmasına neden olacak 'bilimsel' raporu hazırlayan bilim insanlarına açık çağrıda bulunuyoruz: İmzanızı geri çekin! Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da bir çağrımız var; "Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu" ile ilgili çalışmaları sivil toplumun kaygı ve önerilerini de göz önünde bulundurarak geri çekin; yerel halkın ve yönetimlerin katılımı ile ekolojik temelli, bütünleşik bir yönetim planını birlikte oluşturalım." 


Açıklamada, Bakanlık bünyesinde "Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu"nu hazırlayan ve imzalayan 14 kişilik uzman ve akademisyen heyetin isimlerine de yer verilirken, kendilerine de çağrı yapıyor MUÇEP, "Sayın akademisyenler, teknik uzmanlar, farkında mısınız? Türkiye'nin bugüne kadar görmediği duymadığı büyüklükte bir doğa tahribatının sorumluları olarak tarihe isimleriniz kara harflerle kazınmak üzere! Henüz vakit varken Türkiye'nin gördüğü en büyük doğa tahribatı hazırlığından imzanızı çekin!" ifadeleriyle. 


MUÇEP ayrıca söz konusu rapor ile ilgili çalışmaların sivil toplumun kaygı ve önerilerinin de göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilmesi için Bakanlığa da çağrıda bulunuluyor ve "Yerel halkın ve yerel yönetimlerin katılımı ile ekolojik temelli, bütünleşik bir kıyı yönetim planını birlikte oluşturalım" önerisi dile getiriliyor.



Ali AVCU/Yurt Gazetesi 


Geri Dön