24 / 04 / 2024

Yapı kooperatifleri artık 'e-Devlet' üzerinden kurulabilecek!

Yapı kooperatifleri artık 'e-Devlet' üzerinden kurulabilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik kapsamında yapı kooperatifleri artık il müdürlüklerine gidilmeden "e-Devlet kapısı" üzerinden kurulabilecek.



Türkiye'nin kooperatifçilik sektörünün en önemli aktörlerinden biri olan yapı kooperatifleri konut, sanayi sitesi ve toplu iş yeri olarak 3'e ayrılıyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 35 binin üzerinde yapı kooperatifi kuruluş işlemlerinde bürokrasiyi azaltmak ve şeffaflığı yükseltmek için tip ana sözleşmelerde ve uygulamalarına yön veren mevzuat kapsamında değişikliğe gitti. 

Bu kapsamda yapı kooperatifleri artık il müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan, online olarak "e-Devlet kapısı" üzerinden yapılabilecek.

Kooperatif yöneticileri, genel kurullarına Bakanlık temsilcisi görevlendirilmesi isteğini, kuruma gitmeden e-Devlet ile gerçekleştirebilecek.

Bakanlık temsilcileri tarafından tutanaklar ile diğer bilgi ve belgeler, e-kooperatif sistemine genel kurul sonrasında işlenecek, böylelikle ortaklar katılamasalar dahi alınan kararlara e-Devlet kapısıda yer alacak. 

Değişiklik kapsamında ortaklar varsa görüş, öneri ve şikayetlerini ıslak imzalı dilekçe yazmadan ve posta işleriyle zaman kaybetmeden e-Devlet üzerinden Bakanlığa devredilebilecek.

Noter onaylı taahhüt yerine beyana dayalı işlem tesis edilecek ve kuruluş aşamasında bulunan maddi ve bürokratik külfet azaltılacak. 

Ortakların ödemelerinin yalnızca banka kanalıyla yapılabilmesi zorunlu hale getirilerek, elden yapılan ödemelerde yaşanan anlaşmazlıklar ve olası usulsüzlükler engellenebilecek.


Geri Dön