25 / 04 / 2024

Yapı Merkezi, Slovenya'da demir yolu ihalesinin 1. kısmını kazandı!

Yapı Merkezi, Slovenya'da demir yolu ihalesinin 1. kısmını kazandı!

Slovenya’nın en büyük altyapı projelerinden Divaca-Koper Demiryolu’nun çift hatta çıkarılma projesini hayata geçirmek üzere Slovenya Devleti’nin kurduğu 2TDK Şirketi’nin iki bölümde düzenlediği ihalelerin 1. Kısmını da Kolektor CPG-Yapı Merkezi-Özaltın Konsorsiyumu aldı. 



Slovenya’nın en büyük altyapı projelerinden Divaca-Koper Demiryolu’nun çift hatta çıkarılma projesini hayata geçirmek üzere Slovenya Devleti’nin kurduğu 2TDK Şirketi’nin iki bölümde düzenlediği ihalelerin 1. Kısmını da Kolektor CPG-Yapı Merkezi-Özaltın Konsorsiyumu aldı. 

Projenin daha önce ihalesi tamamlanan 2. Kısmının Sözleşmesi 31 Mart'ta imzalanmıştı. 5 Mayıs 2021'de ise Birinci Kısmın Sözleşmesinin imza töreni gerçekleştirilldi. Böylece, Kolektor CPG-Yapı Merkezi-Özaltın Konsorsiyumu projenin inşaat işlerinin tamamını toplam 628 milyon 363 bin Euro maliyetle gerçekleştirecek. 

Tören, Sloven ve Türk ortakların temsilcileri, Slovenya Altyapı Bakanı Jernej Vrtovec, 2TDK Direktörü Pavla Hevke, Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, Yapı Merkezi Holding CEO’su Aslan Uzun, Özaltın COO’su Ahmet Düren, Kolektor CPG Direktörü Kristjan Mugerli’nin katılımlarıyla yapıldı. 

Yapımı yaklaşık 3.5 yıl sürecek

İmza töreninde yaptığı açıklamada, Slovenya’nın Avrupa ticareti için önemli bir geçiş yolu olduğuna ve Koper Limanı’nın Orta ve Güney Avrupa bağlantısını güçlendirmek amacıyla bu rpojenin hayata geçirildiğine dikkat çeken Başar Arıoğlu, şunları kaydetti: 

“On yıldan fazla bir süredir izlediğimiz bu projede başarıya ulaşmak büyük bir mutluluk oldu. İsveç’te devam eden projemizden sonra Avrupa’da gerçekleştireceğimiz ikinci proje olması nedeniyle bizim için ayrı bir önem taşıyan Divaca-Koper Demiryolu’nun KISIM 2 ihalesini de Mart ayında kazanmıştık. Fahri Konsolosu olduğum Slovenya’nın ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayacak bu ulusal projelerinde yer almak benim için hem mutluluk ve hem de gurur kaynağı. Bize olan güvene layık olarak, Sloven ve Türk ortaklarımız ile özverili bir ekip çalışması ile görevimizi başarıyla gerçekleştireceğiz. KISIM 1 çalışmalarımıza 6 hafta içinde başlamayı, 40 ay içerisinde de tamamlamayı planlıyoruz.”

Yapı Merkezi, Slovenya da demir yolu ihalesinin 1. kısmını kazandı!

37 bin 965 metrelik tünel açılacak

Yapı Merkezi Holding CEO’su Aslan Uzun da törende önemli açıklamalarda bulundu. Uzun, şöyle konuştu:

“Kontrat bedeli 403 milyon 613 bin 361 Euro olan Divaca-Koper Demiryolu’nun KISIM 1 projesi kapsamında toplam 25 bin 463 metre Patlatmalı Yeni Avusturya Metodu ile tünel açacağız. Ana hat ve servis tünelleri kesitleri 69 m2 büyüklüğünde olacak. KISIM 2’deki tünellerle beraber toplamda 37 bin 965 metre tüneli Avrupa’nın bu güzel ülkesinde açacağız. Tünel mühendisliği alanında yüksek zorluk derecesinde değerlendirilen Alp Dağları’na özgü kireçtaşı bazlı karstik kaya oluşumları içinde tüneller açılırken, aynı zamanda, Slovenya’nın dünyaca ünlü ormanları içinde gerçekleştirilecek olan çalışmalarda çevreyi korumaya son derece özen gösterecek şekilde tüm planlamalar yapıldı.”

Yapı Merkezi 3 kıtada 3.700 km demiryolu inşa etti

1965'te kurulan Yapı Merkezi uluslararası arenalarda dev projeleri hayata geçiren bir Türk inşaat firması olarak taşımacılık, altyapı ve genel müteahhitlik alanlarında global liderliğe imza attı. 2020'nin sonu itibariyle 3 kıtada 3 bin 700 kilometre demiryolu ve 58 raylı sistem projesini başarıyla bitiren firma, dünyada günde 3,5 milyonu geçen yolcunun güvenle taşınmasına imkan sunuyor. Yapı Merkezi, 2016'da Asya ve Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneli ile birleştiren Avrasya Tüneli Projesi’ni hayata geçirdi. 2017'de ise Yapı Merkezi liderliğindeki Ortak Girişim, tamamlandığında dünyanın en uzun (2 bin 23 metre) açıklıklı asma köprüsü ünvanını alacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesini aldı.

Yapı Merkezi’nin, Tanzanya, Etiyopya, Senegal, Cezayir, Fas ve Sudan gibi diğer Afrika ülkelerinde de süren ve bitirilmiş ulaşım projeleri de bulunuyor.  

19 binden fazla çalışanıyla Yapı Merkezi, aranan ve güven duyulan bir "dünya markası" olma vasfını gitgide güçlendirmeyi, Türkiye’nin ve dünyanın bayındırlık tarihindeki seçkin konumunu devam ettirmeyi planlıyor. Engineering News-Record - ENR tarafından her yıl belirlenen TOP 250 Global Müteahhitler Listesi’nde 2020’de 78. sıraya yerleşen Yapı Merkezi, Raylı Sistemler-Toplu Taşıma Listesi’nde de 10. sırada oldu. 2020'de Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde, “Kelebeğin Dönüşüm Yolculuğu” projesi ile 2 ödüle layık görülen Yapı Merkezi Avrupa’da “En Değerli İK Ekibi” kategorisinde Altın, “Pandemi Sırasında İK Teknolojisinin En Yenilikçi Kullanımı” kategorisinde ise Bronz Stevie Ödülü’nün sahibi oldu.

Slovenya inşaat sektörüne Türk müteahhit imzası!


Geri Dön