26 / 04 / 2024

Yapı ruhsatının hukuki niteliği!

Yapı ruhsatının hukuki niteliği!

Yapı ruhsatının hukuki niteliği 3194 Sayılı İmar Kanunu hükümlerince düzenlenmiştir. Kanuna göre yapı ruhsatı, bir yapının inşaatına başlanabilmesi için yetkili idareden izin alınması anlamına geliyor...




Yapı ruhsatının hukuki niteliği!


Yapı ruhsatı, imar mevzuatı açısından, yapılması kanunen izin almaya bağlı tutulan bir yapının yapılabilmesi için yetkili idareden izin verilmiş bulunduğunu gösteren belge anlamına geliyor. Kim tarafından, hangi ada ve parselde ne tür bir inşaat yapılmasına izin verildiğini ve bu amaçla ödenmesi gereken harç ve vergilerin de yatırılmış olduğunu gösteren bir belgedir.


İzin işlemi, imar sınırları içindeki bir yapıyı ya da yapılmış bir yapı üzerindeki esaslı değişiklik, ek ve onarımları, imar hukuku kurallarınca önceden düzenlenmiş bulunan objektif kişilik dışı bir hukuki duruma soktuğu için maddi açıdan şart işlem oluyor. 


Yapı ruhsatı verilmesi ya da verilmemesi, icrai ve sonuç doğuran bir işlemdir. Öte yandan, kotlu kroki verilmesi istemi, inşaat ruhsatı verilmesi istemini de içermez. Bu işlem idari davaya konu olabilecek kesin ve yürütülmesi gerekli olan işlemlerdir. İmar durumu isteği yapı iznini de içerir. İdarelerin yapı ruhsatı verme işlemleri, idarenin kolluk alanındaki birey işlemleri arasında sayılmaktadır. Yapı ruhsatı verilmesiyle amaçlanan kamu düzeni ve kamu güvenliğini sağlamaktır.


Yapı ruhsatının hukuki niteliği!


“Yapı izninin verilmemesi” işlemlerinin hepsi, imar yaptırımı değildir. “Yapı izninin verilmemesi” işleminin bir yaptırım olarak ortaya çıkabilmesi için ruhsatsız olarak yapıya başlanmış olması gerekir. Başlandıktan sonra eğer yapı ruhsatı verilmezse ret işleminin yaptırım yönü ortaya çıkar. Yoksa henüz yapılmaya başlanmamış yapılar için idarenin, yapı ruhsatı vermemesi işlemi, yaptırım özelliği olmayan bir ret işlemidir. Dolayısıyla ruhsatsız olarak başlanmış yapılar hakkındaki yapı ruhsatı verilmemesi işlemi, yapı üzerine uygulanan imar yaptırımlarının bir ürünüdür. Bu yaptırımla, kişiler İmar Hukukuna uygun davranmaya zorlanmaktadır.




Yapı ruhsatı için taahhütname örneği!
Yapı ruhsatı yenileme işlemleri!
Yapı ruhsatı ne zaman alınır?
Kaçak yapılar hakkında!




Geri Dön