26 / 04 / 2024

Yapı sektöründe eleman arayışı arttı!

Yapı sektöründe eleman arayışı arttı!

Kariyer.net'in "istihdam endeksi" raporuna göre, yapı sektöründe son 17 ayın "en yüksek" ilan sayıları gerçekleşti



Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, Ekim 2008'den sonra Ocak 2010'un, Haziran 2008'den bu yana en çok ilan yayınlanan ay olduğunu, bunun üretim sektöründe kriz öncesi rakamlara ulaşıldığı anlamına geldiğini bildirdi.

Kariyer.net'in her ay düzenli olarak hazırladığı "istihdam endeksi" raporuna göre, Ocak ayında yapı sektöründe son 17 ayın, üretim sektöründe son 20 ayın "en yüksek" ilan sayıları gerçekleşti.

Yusuf Azoz, rapora ilişkin yaptığı yazılı değerlendirmesinde, yılın başlangıcı olan Ocak ayının, istihdam açısından farklı yere sahip olduğunu ve yıllık istihdam planlarının netleştiği bu ayda, genel olarak firmaların işe alımlarını hızlandırdığını belirtti.

Geçen ay gözlemlenen artış eğiliminin bunu doğrular nitelikte olduğunu vurgulayan Azoz, "Ancak bu artışta, krizin etkilerinin silinmeye başladığına dair önemli sinyaller de göze çarpıyor. Bu sinyallerden en önemlileri, krizden en çok etkilenenler olarak bilinen yapı ve üretim sektörlerindeki rekor artışlar" dedi.

Azoz, geçen ay yapı sektöründe son 17 ayın, üretim sektöründe son 20 ayın "en yüksek" ilan sayılarının gerçekleştiğini, Aralık'ta yüzde 46'lık artış görülen yapı sektöründe, Ocak ayında 750 ilan ile son 17 ayın en yüksek ilan sayısına ulaşıldığını anlattı.

Kriz öncesi rakamlara henüz ulaşılmasa da, sektörün hızlı yükseliş içinde olduğuna işaret eden Azoz, üretimde daha da umut verici görünüm olduğunu kaydetti.

Azoz, krizden etkilenen üretim sektörünün Ocak'ta "rekor"a imza attığını belirterek, "Ekim 2008'den sonra Ocak 2010, Haziran 2008'den bu yana en çok ilan yayınlanan ay oldu. Diğer bir deyişle, üretim sektöründe de kriz öncesi rakamlara ulaşıldı" dedi.

-"TELEKOMDAKİ İŞ İLANI SAYISI, SON 2 YILIN EN ÜST SEVİYESİNDE"-
Krizden, bilişim sektörüyle birlikte az etkilenmiş olan telekomünikasyonun, ekonomideki genel iyileşmeyi de hızlı ve fazla hisseden sektörlerden biri olduğuna değinen Azoz, son 3 ayda iş ilanı sayısında kriz öncesi rakamları geçen telekomun, Ocak ayında son 2 yılın en yüksek iş ilanı seviyesine ulaştığını bildirdi.

Azoz, geçtiğimiz aylarda benzer grafik çizen bilişim sektörünün, Ocak'ta beklenmedik düşüş sergilediğini, bilişimin genel grafiğine bakarak, bu düşüşün geçici bir durum olduğunu ve sektörün önümüzdeki aylardan itibaren istikrarlı yükselme trendine geri döneceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Ocak ayında artışla dikkati çeken bir diğer sektörün turizm olduğunu kaydeden Azoz, sektörde son 6 ayın en yüksek ilan sayısının, Aralık 2008'e göre yüzde 63'lük artışla Ocak'ta gerçekleştiğini ve bunda Ocak itibariyle sektörün sezonsal istihdam hareketliliğinin başlamasının etkili olduğunu belirtti.

-"OTOMOTİVDE İLAN SAYILARI HALA DÜŞÜK"-
Finans-ekonomi sektöründeki ilan sayılarının, krizden bu yana düşük seyrini sürdürdüğünü ancak Ocak'ta, Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını vurgulayan Azoz, gıda sektöründe son 6 aylık ilan ortalama seviyesinin, Ocak'ta küçük oranda aşıldığını, otomotivde ilan sayılarının hala aşağı seviyelerde olduğunu kaydetti.

Azoz, verilerin ekonomideki genel iyileşmenin yarattığı kıpırtılar olarak nitelendirilebileceğine dikkati çekerek, şu yorumu yaptı:

"Genel tabloyu değerlendirdiğimizde, krizden az etkilenen sektörlerin, ekonomideki iyileşmeyle birlikte istihdam anlamında çok hızlı bir yükseliş sergilediğini görüyoruz. Ağır darbe alan sektörlerin ise iyileşmesinin biraz daha zaman alacağını tahmin etmek güç değil. Ancak sadece Ocak ayının verilerine bakarak bile, ekonomide bir iyileşme olduğunu ve bunun yavaş yavaş tüm sektörlere istihdam anlamında etki ettiğini görmek, krizden çıkış sürecinde olduğumuzu doğruluyor."
AA


Geri Dön