26 / 04 / 2024

Yapının mimarlık hizmetlerine esas olan sınıfı nedir?

Yapının mimarlık hizmetlerine esas olan sınıfı nedir?

Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Şartnamesi gereğince mimarlık ve mühendislik hizmet bedelleri yapı sınıfına göre tespit ediliyor. Peki, yapının mimarlık hizmetlerine esas olan sınıfı nedir?



Yapının mimarlık hizmetlerine esas olan sınıfı nedir?

Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Şartnamesinin 3.2 nci maddesi gereğince mimarlık ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılacak 2016 yılı yapı yaklaşık birim maliyetleri, yapının mimarlık hizmetlerine esas olan sınıfı dikkate alınarak inşaat genel giderleri ile yüklenici kârı dâhil belirlenerek tebliğ ile açıklandı.


Peki, yapının mimarlık hizmetlerine esas olan sınıfı nedir? Yapının mimarlık hizmetlerine esas olan sınıfı nasıl tespit edilir?


Yapı sınıfları 5'e ayrılıyor. Bu sınıflar da kendi bünyesinde gruplar ayrılıyor. Örneğin konutlar 3. sınıf A ve B, 4. sınıf A, B ve C ile 5. sınıf A grubunda yer alıyor.


Yapının mimarlık hizmetlerine esas olan sınıfının belirlenmesine ilişkin açıklamalar


Benzer yapılar, ilgili gruptaki yapılara kıyasen uygulayıcı kurum ve kuruluşlarca Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Şartnamesinin ilgili hükümlerinden yararlanılarak belirleniyor.


Tebliğin revizyonu çalışmalarında sınıfı veya grubu değiştirilen veya tebliğden çıkarılan yapılar için, 2016 yılından önceki tebliğlere göre yapı sınıfı ve grubu belirlenmiş mimarlık ve mühendislik hizmetlerinde; belirlendiği yılın tebliğindeki yapı sınıfı ve grubu değiştirilmeksizin 2016 yılı tebliğinde karşılığı olan tutar esas alınmak suretiyle hesap yapılacaktır. 


Tebliğdeki sınıf ve gruplar yapım aşamasında belirlenirken tereddüde düşülmesi halinde, o yapının yapı yaklaşık maliyeti; yapının projesine göre hazırlanacak metrajlara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Birim Fiyatlarının uygulanması suretiyle hesaplanacaktır.


Bayındırlık yapı sınıfları 2016!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön