25 / 04 / 2024

Yargıtay'dan emsal emekli ikramiyesi kararı! Milyonlara müjde geldi! 

Yargıtay'dan emsal emekli ikramiyesi kararı! Milyonlara müjde geldi! 

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, mirasçılara müjde niteliğine sahip olan bir karara imza attı. Bu kapsamda, vefat eden kişinin emekli ikramiyesinin hak sahibi mirasçılara ait olduğuna dikkat çekildi...



2 Haziran 2011 tarihinde vefat eden Z.G.'den alacaklı olan kamu kurumu tarafından, emekli ikramiyesinin iadesi için icra takibi başlatılmasının ardında mirasçılar duruma itiraz etti. Mirasçıların itirazının ardından icra takibi durduruldu.  Kamu kurumu tarafından bu defa 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuruldu ve borçlu olan miras bırakan Z.G.’in mirasının en yakın yasal mirasçılarının tamamı tarafından 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararıyla reddedildiğine dikkat çekildi. 

Yargıtay dan emsal emekli ikramiyesi kararı! Milyonlara müjde geldi!  

Mirasçıların avukatı, davacının alacağını takip ettiği icra dosyasında haciz konulan murisin emekli ikramiyesi ve maaşının tereke (ölen veya gaipliğine karar verilen kişilerin mal varlığı, hak ve borçlarının tümüne verilen isim) kapsamında olmadığına dikkat çekerek, mirasçılara ait olduğunun tespitini ve terekenin böylece tasfiyesini savundu.

Mahkeme tarafından iflasın kapanması kararı verilirken, mirasçılar, emekli ikramiyesi ve maaşının tereke kapsamında olmadığı vurgulanarak karar temyiz edildi. 

YARGITAY'DAN EMSAL İKRAMİYE KARARI 

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, dava kapsamında emsal niteliğine sahip bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, emekli ikramiyesinin mirasçılar tarafından alınmasına hükmetti. Kararda, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından alınan "Emekli Sandığınca yapılan toptan ödeme, mirasçılara ait olduğu için terekeye eklenmez, Kanun gereği mirasçılara verilen bir para olduğu için tenkis davasına konu teşkil etmez" kararına dikkat çekildi. Yine kararda, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 89/10. maddesinde emekli ikramiyelerini almadan ölenler ile ölüm tarihinde aylığa müstahak dul ve yetim bırakmadan ölen iştirakçilerin ikramiyelerinin kanuni mirasçılarına ödeneceğinin altı çizildi. 

Yargıtay tarafından verilen kararda, vefat edenin en yakın yasal mirasçılarının tamamı tarafından reddolunan mirasın sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edildiğine vurgu yapıldı ve tasfiye sonunda arta kalan değerlerin hak sahiplerine verileceğine dikkat çekildi. 

İşte Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nin emsal emekli ikramiyesi kararı...


Geri Dön