24 / 04 / 2024

Yaşam evi kompleksinin inşaat çalışmaları durdu!

Yaşam evi kompleksinin inşaat çalışmaları durdu!

"Yaşam Evi Kompleksi"nin inşaat çalışmaları bağış yapılmaması nedeniyle iki aydır durdu



Türkiye Engelliler Vakfı (TÜREV) tarafından Türkiye'de ilk defa engelliler için İstanbul'da yapılacak ve
içerisinde hastane, bakım, rehabilitasyon ile üretim ünitelerinin bulunduğu "Yaşam Evi Kompleksi"nin inşaat çalışmaları bağış yapılmaması nedeniyle iki aydır durdu.

TÜREV Genel Başkanı Zülfinaz Abedan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yapılan araştırmaların ülke nüfusunun yüzde 12'si olan yaklaşık 8 milyon kişinin engelli olduğunu gösterdiğini belirtti. Abedan, nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan engellilerin yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak, kendine yetebilen ve üretken bireyler olarak hayatlarını sürdürebilmeleri, eğitim, sağlık, rehabilitasyon, istihdam ve diğer hizmetlerden yararlanabilmeleri için başta devlet olmak üzere sivil toplum örgütlerinin de üzerlerine önemli görevler düştüğünü ifade etti. Abedan, bu amaçlar doğrultusunda Pendik'te içinde hastane, bakım, rehabilitasyon ile üretim ünitelerinin bulunduğu ve Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyan "Yaşam Evi Kompleksi" projesinin temelini geçen yıl attıklarını dile getirdi.

"Yaşam Evi Kompleksi"nin sadece engellilere değil, vatandaşlara da açık olacağını söyleyen Abedan, üretim bölümünde ise bilgisayar, tekstil, grafik, takı tasarımı, cam işleme gibi el sanatları kurslarının verileceğini ve engellilerin bu yolla gelir elde edebileceklerini belirtti.

Bakım ve rehabilitasyon bölümünde, maddi durumu iyi olmayan aileler ile anne veya babası hasta olan engellinin de kalabileceğini belirten Abedan, komplekste ayrıca çok amaçlı spor salonu, konferans merkezi, isafirhanenin
bulunacağını aktardı.

-İŞ ADAMLARINA ÇAĞRI-
Böyle bir merkezin, ailelerin kendilerinin yokluğunda kalacakları yerleri olmadığı için ölmelerini dahi diledikleri çocuklarının yarınlarını garantiye almayı amaçladığını kaydeden Abedan, "Acı ama ne yazık ki engelli çocukları olan aileler, çocuklarının kendilerinden önce ölümünü istemektedirler. Çünkü kendilerinden sonra çocuklarının ortada kalacağı endişesi, onların kafalarını sürekli meşgul etmektedir. Buna kader demek mümkün değil" şeklinde konuştu.

Yaklaşık 15 dönüm alandaki inşaat çalışmasının Türkiye genelinde yürütülen yardım kampanyası kapsamında hayırseverlerin yaptığı bağışlarla başlatıldığını kaydeden Abedan, hastane, bakım, rehabilitasyon ile üretim
ünitelerinin bulunacağı kompleks içerisinde şimdiye kadar sadece bakım ve rehabilitasyon ünitelerinin temel ve hafriyat bölümünün tamamlandığını söyledi.

İnşaat çalışmasına şimdiye kadar 1,5 milyon TL gittiğini anlatan Abedan, inşaat çalışmasının tamamlanması halinde ünitelerle birlikte toplamda açık ve kapalı olmak üzere yaklaşık 23 bin 500 metrekare alanın hizmete açılacağını söyledi.

Kompleksten ayda 5 bin kişinin faydalanmasını beklediklerini dile getiren Zülfinaz Abedan, konuşmasında şunlara yer verdi: "Dünyada yaşanan küresel ekonomik krizin de etkisiyle hayırseverlerimiz bağış yapamıyor veya yapmıyor. Bu nedenle inşaat çalışmamızı durdurduk. İki aydır çalışma devam etmiyor. Engelli aileler çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Projemizin tamamlanması halinde, sadece engelli çocuk kurtarılmayacak, yuvaların da
dağılması önlenecek. Çünkü engelli çocukları olan aileler maddi ve manevi yönden çok acı çekiyorlar. Amacımız bu kompleksimizi tamamlayarak engelli ailelerini sıkıntılardan kurtarmak. Para yardımı yapamayacak vatandaşlardan demir, çimento gibi malzeme yardımı da bekliyoruz."

Bazı derneklerin alınan bağışları amaçları doğrultusunda kullanmadıklarını ileri süren Abedan, bu durumun bağış toplamakta sıkıntı oluşturduğunu anlattı. Abedan, "Hiç kimse engelli çocukların sırtından rant kazanmasın" dedi.

İnşaatın tamamlanması için 17 milyon TL'ye ihtiyaçları olduğunu söyleyen TÜREV Genel Başkanı Zülfinaz Abedan, "Engelliler Haftası"nın kutlanacağı mayıs ayında bakım üniversitesini açmayı istediklerini ancak bunun için hayırseverlerin ve iş adamlarının büyük desteğine ihtiyaçları olduğunu anlattı. Abedan, yardımların düzenli gelmesi halinde inşaatın 1 yıl içinde tamamlanabileceğini söyledi.

"Engellilerin hayatlarını idame ettirmeleri için ihtiyaç duydukları tesisin durması demek, her geçen gün çekilen zorlukların bir kat daha artması demek" diyen Abedan, yardım yapmak isteyen hayırseverlerin, Turkcell'den
"3244"e mesaj atabileceklerini veya Ziraat Bankası Cevizli Şubesinden "47077778-5001" ile Vakıflar Bankası Rahmanlar Şubesi "7287942752" nolu hesaplara yardımda bulunabileceğini söyledi.
AA


Geri Dön