20 / 04 / 2024

Yaşam Köyü projesi 5 milyon euro hibe aldı!

Yaşam Köyü projesi 5 milyon euro hibe aldı!

Tepebaşı Belediyesi'nin Aşağı Söğütönü'nde uygulayacağı Yaşam Köyü projesi İspanya'da tanıtıldı. Yaşam Köyü; mevcut binaların iyileştirilmesi, ulaşım, iletişim ve bilişim teknolojiler olmak üzere üç ana konuyu kapsayacak.



Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler Araştırma ve İnovasyon Projesi başlığına yazıldıktan sonra 20 proje arasından ikinci olarak seçilen ve 5 milyon euro hibe almaya hak kazanan Tepebaşı Belediyesi, Başkan Ataç'ın önderliğinde İspanya'nın Valladolid kentinde düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda Başkan Ataç'ın yanı sıra, Valladolid Belediye Başkanı Francisco Javier Leön de la Riva, Nottinğham Şehir Konseyi Temsilcisi Alyson Stacey, Cartif Genel Direktörü Jose Ramon Peran ve Cartif Proje Koordinatörü Sergio Sanz yer aldı. 


Burada bir konuşma yapan Başkan Ataç, mevcut ekonomik sistemin, kâr ve büyümeye, uluslararası güce fazlasıyla değer verdiğini kaydetti. 


Ataç konuşmasında "Bu sistemde adalet, demokrasi, sürdürülebilirlik, dayanışma ve barış gibi değerlerin daha çok alanı kapsaması için her konuda daha sıkı iş birliğine, birbirimizi anlamaya ve tanımaya ihtiyacımız var. 


Hedeflerimizin odağında yer alan etkin enerji kullanımım sağlamak, çevreye duyarlı enerji kaynaklarının kullanımını arttırmak, Tepebaşı İlçesi'nin enerji bağımsızlığım sağlama yolunda atacağımız önemli adımlardır" dedi. 


Hayata geçirilecek projenin Tepebaşı'nın 21. yüzyıla adaptasyon sürecini hızlandıracağı için büyük heyecan duyduklarım belirten Ataç, "Ulusal ve uluslararası düzeyde de bilgi ve teknoloji paylaşımının yanında, paydaşlarımızla işbirliği ve dayanışmanın daha geniş bir alana yayılacağım ve projenin katma değerinin bu anlamda da yüksek olacağım düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi. 


ÇÖZÜM ÜRETME PROJESİ 


Horizon 2020 - Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı kapsamında, Enerji, Ulaşım ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörlerinin entegre edilmesini amaçlayan "Akıllı Şehirler ve Toplumlara Çözüm Üretmek" isimli proje çağrısına Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması için Yenileme Modeli hibe almaya hak kazanmıştı.

Proje, İngiltere-Nothingam Kent Konseyi ve İspanya-Valladolid Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi ile oluşturulan konsorsiyuma verilmişti. 


30 DÖNÜMÜ KAPSIYOR 


Tepebaşı Belediyesi'nin Aşağı Söğütönü'nde 30 dönüm alam kapsayan ve 60 ay süresi olan Yaşam Köyü'nde uygulayacağı proje; mevcut binaların iyileştirilmesi, ulaşım, iletişim ve bilişim teknolojiler olmak üzere üç ana konuyu kapsayacak. 


Bu bağlamda, engelliler, yaşlılar ve Alzheimer hastalarının yaşadığı Yaşam Köyü'nde yapıların iyileştirilmesinden, güneş enerjisi kullanılarak ısıtılmasına, 4 adet elektrikli otobüs ve 7 adet hibrit araç alınma, bisiklet yolu oluşturulmasına, akıllı bisikletler ve araçlann şarj istasyonlanyla enerjilerinin karşılanmasına, bina içi ve dışının aydınlatılmasına ve çalışmaların izlenebilir olması için 'Akıllı Şehir İzleme Portalı'nın oluşturulmasına kadar pek çok çalışma yürütülecek. 


Eskişehir Anadolu


Geri Dön