20 / 04 / 2024

Yaşar Aşçıoğlu inşaat sektöründe merak edilenleri yanıtladı!

Yaşar Aşçıoğlu inşaat sektöründe merak edilenleri yanıtladı!

Müteahhitliği işi bilmeyen insanların yapmaması gerektiğini belirten Yaşar Aşçıoğlu, "Saçını kuaföre emanet ederken prova isteyen, canını emanet ettiği müteahhitten geçmiş aramıyor. Bu acıdır ve yanlıştır" dedi



Türkiye'yi ilk rezidans kavramıyla tanıştıran Aşçıoğlu Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ile inşaat sektörünü, projelerini ve hedeflerini konuştuk... 


Devam eden projeleriniz ve bu yıl için yatırım planlarınızı öğrenebilir miyim? 

Şu an 3 projemiz var. Selenium Ataköy, Selenium Retro ve Selenium X. Adı henüz belli olmadığı için Selenium X diyoruz. Üçüyle birlikte aynı bölgede toplam 1.000 daire oluyor. Dolayısıyla o bölgeye konuşlandık. Planlarımız arasında, Sarıyer ve Bodrum projemiz var. Dubai'de Deyaar Grup'la Midtown projesini hayata geçireceğiz. Ortağımız Ortadoğu'nun en büyük oyuncularından birisi. 


 Midtown projesi hakkında bilgi alabilir miyim? 

435 bin metrekare inşaatı olan büyük bir proje. Benim asıl gayem; yabancı sermayeyi Türkiye'ye çekebilmek. Asıl dünyada iş gören Arap sermayesi. Türkiye'de niye olmasın... Var gibi gözüküyor ama bence yok. Olması gerekenin onda biri kadar bile yok. Bir dönem Arapları o ya da bu nedenle bazı mihraklar tarafından dışlanması sağlandı. Onlarda bu sebepten ötürü kaçtılar tabii. Hâlbuki bir dönem ne kadar sevmişler ve tüm Türkiye, Araplarla dolmuştu. 


LAMBALAR BİP ETMEDİ 


Yabancı sermayeyi çekmek için neler yapılması lazım? 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan böyle büyük projelere ilişkin Ankara'da bir birim kurdu. Dünyanın en güçlü şirketlerinden biriyle 12 milyon dolara bir ortaklık kurdum. Kimsenin masasındaki kırmızı lamba bip etmedi. Kimse bizi arayıp, 'Size nasıl yardımcı oluruz' demedi. 


Kurulan birim tarafından mı aranmadınız? 

Mesela ilgili bakanlıktan, ilgili birimlerden herhangi bir devlet desteği olmadı. Bu Amerika'da, Almanya'da, İngiltere'de olsa devlet topyekûn olduğu gibi arkasında dururdu. Yani sizi motive edecek, katma değer sağlayacak, önünüzü açacak kimse bulunmuyor. Şuan hâlâ Mimar Sinan'ın yaptığı eserlerle simgelenen bir şehirde yaşıyoruz. 1950'lerde başlayan dünya marka şehri olabilecek yerini yerle bir etmişiz. Biz gelin birlikte düzeltelim, iyileştirelim diyoruz. 


Sizin dönüşüm çabalarınız oldu mu? 

Hayır. Biz dönüşüm çalışmalarına sıcak bakmıyoruz. Bakamıyoruz. 


Neden?

Kentsel dönüşüm bina dönüşümüne dönüştü. Dönüşüm dediğimiz şey ada şeklinde veyahut pafta şeklinde yapılmalı. Sen yine bina bazlı düşünürsen, yine aynı dar sokaklar, dar parklar, yeşilin az, ulaşımın zor olduğu bir şehir inşa edersin. Ya da belediyelerle işbirliği yapıp, ada bazında çözecek ya da pişman olacağız. 


OYNANAN OYUNU KÖR OLAN GÖRÜR


Ülkemizde yaşanan terör olaylarıyla ilgili Deyaar Grup'un buraya yatırım yapma konusunda çekinceleri var mı? 

Önceden bizim medyamız dış güçlerinin kontrolündeydi. Şimdi artık yavaş yavaş kendi kontrolümüze geçti. Önceden olsa biz orada ne kadar kan, kemik, kemik parçası, bağırış, çağırış, yerlerde sürünenler, ayağı kopanlar bütün hepsini göstermiştik. Şimdi yayın yasağı geldi. Şimdi bakıyorsun siyasiler, sivil toplum örgütleri ayağa kalkıyor. Diyor ki "Ey kardeşim sen bu görüntüleri niye sakladın?" Ona bir şey demek istiyorum. Şimdi bu görüntülerin sana ne faydası var? Belli ki senin maksadın farklı. Bu ülkenin menfaatinin peşinde değilsin sen. Bunları Aşık Veysel bile görürdü. Bunu gözleri kör olan biri bile görürdü. Hissederdi görmeye gerek yok. 


Yabancılar tarafından bir sıkıntı yok yani... 

Yok, insanlar unutur. Görüntüleri ajite ederseniz bu daha uzun sürer. Düşünün ki yollarda milyarlarca karınca ölüyor. Siz bunu bir belgesel haline getirip, fona da duygusal bir müzik eklerseniz, her sabah insanları işe demoralize ederek yollarsınız. 


AVİZECİ BİLE İNŞAATÇI OLDU


Sektörün en büyük sıkıntısı nedir size göre? 

Müteahhitliği bilmeyen insanların bu işi yapması beni endişelendiriyor. Tüketici saçını kuaföre emanet etmeden prova istiyor. Canan emanet ettiği müteahhitten geçmiş aramıyor. Bu acıdır ve yanlıştır. İnşallah ileride ciddi sıkıntılar yaratmaz. Bugün uncusu, şekercisi, avizecisi müteahhit oldu. İnşaat bir metabolizmadır ve canlıdır. Hiçbir zaman ölmez. Siz bunu 3-5 profesyonel bularak yaparım derseniz yapamazsanız. Yaparsınız ama çocuk sakat doğar. 


Sabah


Geri Dön