28 / 03 / 2024

Yaşar Aydın gayrimenkulde Ahmet Zorlu'ya rakip oldu

Yaşar Aydın gayrimenkulde Ahmet Zorlu'ya rakip oldu

Türkiye'nin tekstil alanında köklü aile şirketlerinden biri olan Aydın Örme Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aydın, yatırım konusunda kayınpederi Zorlu Grubu'nun patronu Ahmet Nazif Zorlu'yu izliyor



Karayolları arazisine 800 milyon dolar vererek, gayrimenkul sektörüne hızlı bir giriş yapan Zorlu gibi, damadı Yaşar Aydın'da bu alanda yaklaşık 200 milyon dolarlık bir konut projesine başladı.

Yaşanan kriz, birçok köklü aile şirketine havlu attırırken, yatırımını sürdürüp, üstüne üstlük krizden büyüyerek çıkanlar da var.  İşte,  ana uğraşı olan tekstil başta olmak üzere sağlık ve inşaat sektöründe de frene basmayıp yatırıma devam eden 20 yıllık bir geçmişe sahip Aydın Örme, buna en iyi örnek. Aydın Örme, Turgut Aydın Holding bünyesinde faaliyet gösteren 11 ayrı şirketin amiral gemisi konumunda.

Holdingin kurucusu; tekstilin üniversitesi kabul edilen Sultanhamam ekolünden gelen Turgut Aydın. Yaklaşık yarım asırlık bir tekstil geçmişine sahip olan Turgut Aydın, geçtiğimiz aylarda şirketlerin yönetimini üç çocuğuna devretti. Bu üç çocuğun en büyüğü olan Yaşar Aydın, başta Aydın Örme olmak üzere, Turgut Aydın Holding'in yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenirken, Turgut Aydın'm diğer iki çocuğundan Ayhan Aydın, grubun Rusya operasyonları, Aydan Aydın ise English Home markasından sorumlu oldu.
Hemen belirtelim; grubun, çiçeği burnundaki yönetim kurulu başkanı Yaşar Aydın, aynı zamanda Zorlu Holding'in patronu Ahmet Nazif Zorlu'nun damadı. Yaşar Aydın, tıpkı tekstilde olduğu gibi en son adım attıkları gayrimenkul sektörü ile de kayınpederine rakip oldu.

Başta da belirttiğimiz gibi, Aydın Örme Grubu'nun tek uğraşı tekstil değil. Türkiye'nin en önemli sağlık kuruluşlarının başında gelen Memorial Hastanesi'nin tüm hisselerini 2006 yılında devralan grup, Memorial'a bu yılın sonunda biri İstanbul biri de Antalya'da olmak üzere iki yeni halka daha eklemeye hazırlanıyor.

İki yeni Memorial geliyor

  Yaşar Aydın, toplam 65 milyon dolara mal olacak bu iki hastane yatırımı hakkında, "İstanbul Ataşehir'de 40 milyon dolarlık bir yatırımla açacağımız hastane; toplamda 21 bin metrekare büyüklüğe sahip. Bunun dışında Antalya'da hizmete açacağımız hastane ise 15 bin metrekare büyüklüğe sahip olacak. Antalya'da açacağımız hastane için 25 milyon dolarlık bir yatırım yaptık" diyor.

Geçen yıl  üç mağazası olan ev tekstili markası English Home'u satın alan grup, bu markayla hızlı bir mağazalaşma atağına da hazırlanıyor.

  Şu anda 30 mağazaya ulaştıklarını ifade eden Yaşar Aydın, bu konuda şu bilgileri veriyor:

"English Home için bugüne kadar 20 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Bu yılın sonunda 37-38 mağazaya ulaşırız. 2010 yılında da ise mağaza sayımız sanırım 75 olur. Tüm mağazaları kendimiz açıyoruz. İki yıl içinde de 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Yurt dışında ise bu yılın sonunda biri Moskova'da, biri Makedonya'da, ikisi de Kiev'de olmak üzere toplam dört mağaza açıyoruz. Gelecek yıl yurt dışı mağaza sayısını 20'ye çıkarmayı planlıyoruz."

A101 Türkiye'nin en büyük indirim marketi zinciri BİM'in kurucusu Aziz Zapsu'nun başkanı olduğu Singapur merkezli Oligo Investment Holding tarafından Mart 2008'de kurulmuştu. Önce şirket hisselerinin yüzde 23'ünü Bank Asya'ya satan Zapsu, son olarak şirketin yüzde 30'unu da Hayat Holdinge bağlı AS Tüketim ı AŞ'ye üç ay önce devretmişti.

Perakende sektöründe 'Harca Harca Bitmez' sloganıyla yola çıkan işadamı Aziz Zapsu, BİM'den sonra A101 ile gıda perakendeciliğine geri dönüş yapmıştı. A101, kuruluşunun ilk ayında 121 mağaza sayısına ulaştı. Bir buçuk yıl içinde süratle şube açarak büyüme yolunu tercih eden şirketin bugün 410 faal mağazası bulunuyor. 2015 yılına kadar 2 bin mağazaya ulaşılması hedefleniyor. Her gelir düzeyinden müşterisi bulunan AlOl'de bin 992 kişi çalışıyor.

Bu alanda Aydın Gayrimenkul adıyla bir şirket kuran grup, Sur Yapı ile ortaklaşa Aydın Örme'nin Sancakte-pe'deki eski fabrika arazisine toplam bin 12 konuttan oluşacak Adapark adında bir projeye başladı. Yaklaşık 200 milyon dolara mal olması beklenen projenin ilk etabının Kasım 2011'de teslim edileceği belirtiliyor.

  Aydın Gayrimenkul'ün bu alandaki yatırımı, Adapark ile sınırlı  değil. Şirket, son beş yılda İstanbul'un yeni gelişme aksı içinde yer alan Silivri, Çatalca ve Beylikdüzü dışında Yalova'da yaklaşık bin dönüme yakın bir arazi topladı. Yaşar Aydın, bu arsaların şu anki değerinin 25 milyon dolar olduğunu söylüyor.
Okhan Şentürk/Ekonomist


Geri Dön