19 / 04 / 2024

Yasemin Sarıkaya Levent: Sit alanları yok sayılıyor!

Yasemin Sarıkaya Levent: Sit alanları yok sayılıyor!

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Yasemin Sarıkaya Levent, Mezitli'de alınan imar planlama kararlarının, SİT alanlarını yok saydığını, bu alanların parça parça tahrip edildiğini savundu




Soli-Pompeiopolis antik " Birbirinden farklı zamanlarda, kentinin, farklı ve birbiri ile farklı plan müellifleri çelişen imar kararları nedeniyle tarafından hazırlanan 1/1.000 kentsel gelişme baskısı altında ölçekli uygulama imar planı ve kaldığını belirten Yrd. Doç. Dr. koruma amaçlı imar planı Yasemin Sarıkaya Levent, birbirine komşu iki alana ilişkin "Mersin'deki önemli arkeolojik farklı, hatta yer yer birbiri ile değerlerden biri olan Soli hak çelişen imar kararları üretmiştir.

 

Çoğu Soli Pompeiopolis arkeolojik SİT zaman arkeolojik SİT alanı alanı dahil olduğu yerleşme kentsel gelişme önünde bir sisteminden yalıtılmış, bunun engel olarak görülmüş, alınan sonucunda da arkeolojik SİT planlama kararları koruma alanı ve alanın bütünlüğü alanını yok saymış, koruma doğrudan ya da dolaylı olarak kararları yetersiz kalmış ve son zarar görmüştür.11 30 yılda arkeolojik sit alanı Levent, arkeolojik SİT alanında parça parça tahrip edilmiş ve kaçak yapılaşma ve tarımsal giderek kent yaşamından faaliyetler sonucu arkeolojik dışlanmıştır" dedi. Yrd. Doç. Dr. eserlerin zarar gördüğünü Yasemin Sarıkaya Levent şöyle sözlerine ekledi. 



Gülhan DEMİRCİ/Posta 


Geri Dön