16 / 04 / 2024

Sit alanları imara açılır mı?

Sit alanları imara açılır mı?

Sit alanlarında özel mülkiyete konu olan taşınmazların var olması halinde, mülkiyet hakkına bazı kısıtlamalar getiriliyor. Bu alanlarda yapılanmaya izin verilmiyor ya da izin alınması gerekiyor. Peki, Sit alanları imara açılır mı?



Sit alanları imara açılır mı?

Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlara sit alanları deniyor. 


Sit alanı olarak ilan edilen alanlar, kentsel sit alanı, tarihi sit alanı, arkeoloji ve doğal sit alanları olmak üzere çeşitlere ayrılıyor. Ayrıca, sit alanları 1. derece, 2. derece ve 3. derece sit alanları olarak derecelendiriliyor. 


Sit alanlarının tespiti varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulması yoluyla yapılabiliyor.  Sit alanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirleniyor. 


Sit alanlarında özel mülkiyete konu olan taşınmazların var olması halinde, mülkiyet hakkına bazı kısıtlamalar getiriliyor.Bu alanda yapılacak fiziki ve inşai müdahalelerde öncelikle izin alınması gerekiyor.  Peki, Sit alanları imara açılır mı?


Sit alanlarının imara açılması!

Sit alanlarında yapılaşmanın mümkün olup olmadığı veya ne tür yapıların yapılmasına izin verildiği, doğal sit alanlarının kendilerine özgü özellikleri ve yapısı nedeniyle koruma kurulu kararları ve koruma amaçlı imar planlarına göre belirleniyor.


Ancak geliştirilen kanun tasarılarına ve yapılan imar planı değişikliklerine göre kimi sit alanları imara açılabiliyor. 


Sit alanı dereceleri nelerdir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön