28 / 03 / 2024

Yatay mimariyle karakterli şehirler inşa edeceğiz!

Yatay mimariyle karakterli şehirler inşa edeceğiz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Şehircilik Şurası’nda dikey değil yatay mimariden yana olduklarını açıkladı. Ankara’daki toplantıya katılan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Türkiye’de yatay mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak Sakarya’yı işaret etti.




Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı marifetiyle başlatılan ve ilk buluşması Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen ‘Şehircilik Şurası’na katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen programda, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar, bakanlık müsteşarları, Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları ve ilgili bürokratlar da geniş katılımla hazır bulundu.


“Şehircilikte Yeni Vizyon”

Ankara’da ‘Şehircilikte Yeni Vizyon’ temasıyla gerçekleşen şura sonrasında değerlendirmelerini paylaşan Başkan Toçoğlu, “Bugün Ankara’da Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımlarıyla onurlandırdıkları Şehircilik Şurası’na katıldık. Son derece önemli bir toplantı oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı arkadaşlarımızın yanı sıra, il ve ilçe belediye başkanlarımız da toplantıda hazır bulundular. Şehircilik konusunda yeni bir perspektif oluşturulması, belirlenecek yeni vizyon öncülüğünde yerinde hamlelerin yapılması konusunda oldukça verimli bir şura gerçekleştirildiğini ifade etmeliyim” diye konuştu.


Yatay mimariyle karakterli şehirler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Şehircilik Şurası’nda yaptığı konuşmanın önemine dikkat çeken Başkan Toçoğlu, “Toplantıda Sayın Cumhurbaşkanımızın şehircilik tasavvuruna yönelik açıklamaları çok önemliydi. Sayın Cumhurbaşkanımız binaların, meydanların belirli bir kimliği ve şahsiyeti olduğunu, en önemlisi olması gerektiğini ifade ettiler. Dikey değil, yatay mimariden yana olduklarını söylediler. İnsanın toprağa yakın yaşaması gerektiği yönündeki ifadeleri ise ayrıca üzerinde hassasiyetle düşünülmesi gereken söylemlerdi. Bizlerde yatay mimariden taviz vermeyeceğiz. Dikey mimari sadece güvenlik açısından değil şehir estetiği ve medeniyet tasavvurumuz açısından bize uzak. Şehrimizin yarınlarını yüksek katlı yapılarla birbirimizden ayrılarak değil; yatay mimariyle birbirimizle birlikte inşa edeceğiz” dedi.


Beton esaret yeşil özgürlüktür

Sakarya’da şehir kimliğinin oluşmasına dönük bir tasavvur geliştirmeye çalıştıklarını belirten Başkan Toçoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleri bizleri fazlasıyla heyecanlandırmıştır. Çünkü Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak belediyeciliğimize yön veren yegane unsur ‘insan’dır. Biz hiçbir zaman şehircilikte gelişmenin asli unsurunu insanımızı birbirimizden uzaklaştıracak ‘çok katlı’ yapılara bağlamadık. Çocukların ayaklarının yere, toprağa basması şehircilik perspektifimizin en önemli sacayağını oluşturuyor. Dikey mimari ve yatay mimari ayrımında durduğumuz yer Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle şu noktadadır: Beton esaret, yeşil özgürlüktür. Şehirlerin yatay büyümesi için çalışıyoruz, çalışacağız” şeklinde konuştu.


Sadece kazanç odaklı bir yaklaşımı savunamayız

İmar hassasiyeti konusunda öne çıkan bir yerel yönetim oldukları vurgusunda da bulunan Toçoğlu, “Şehirciliğimize bakışı yalnızca yüksek katlılara mesafe almayla özetleyemeyiz. Bu bakış bize komple bir yaklaşım izleme sorumluluğu yüklüyor. İyi ki de yüklüyor. Sadece yüksek katlı binalar değil; tarım arazilerinin imara açılmaması, imar planlamalarında günü kurtarıcı gelişmelerin yaşanmaması gibi sürekli zinde duran eylemler içerisindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın söyledikleri gibi; sadece kazanç odaklı bir yaklaşım bizim şehircilik tasavvurumuza asla uygun değildir” ifadelerini kullandı.


Bu şehir bize emanet

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını çalışma prensipleri açısından öncelikli bir rolü olacağının da altını çizen Toçoğlu, “Biz her zaman ifade ediyoruz: Bu şehir bizim evimiz. Bu şehir bize emanet. Doğa, çevre, su, toprak baştan aşağı Sakarya bize emanet. Bu şehre karşı sorumluluklarımız var. Bu sorumlulukların farkındayız. Sakarya’yı şehircilik kimliğiyle öne çıkan bir şehir haline getirmek adına var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bir yandan şehirciliğin merkezine insanımızı oturtacağız, bir yandan imar hassasiyetiyle yarınlara daha güçlü bakan bir şehir tesis edeceğiz. Umudu yarınlara kalan bir şehir değil; bugünden geleceğe ‘emin’ bakan bir şehri yarınlara emanet edeceğiz” ifadelerini kullandı.





Sakarya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön