23 / 04 / 2024

Yatırım için ev mi dükkan mı?

Yatırım için ev mi dükkan mı?

Birikiminizi gayrimenkule yapmaya karar verdiniz. Peki ya konut mu ticari ünite mi daha karlı? İşte gayrimenkul yatırımcılarının bu soruya verdikleri yanıt...Kararı siz verin...



Gayrimenkul yatırımı bir insanın hayatta yapacağı  en büyük yatırımlar arasında yer alıyor. Bu nedenle yatırımınızı doğru gayrimenkule yapmanız son derece önemli. Peki ya birikiminizi kazançlı bir yatırıma dönüştürmeni yolu konuttan mı yoksa ticari gayrimenkulden mi geçiriyor? Bu soruyu gayrimenkul yatırımcılarına sorduk. "Yatırım için ev mi dükkan mı?". 


En önemli kriter lokasyon

İşin uzmanları, bir projenin niteliği tek başına belirleyici olmaz diyor. Yani ister konut olsun ister ofis projeyi  bir bütün olarak değerlendirmek gerektiğini söylüyorlar ve en önemli kriterin de lokasyon olduğu vurguluyorlar.

Yine düzenli ve yüksek gelir elde etmek isteyenler için ofis yatırımının daha avanjlı olduğunu düşünenler de var. 

İşte inşaat yatırımcılarının "Yatırım için ev mi dükkan mı?" sorusuna verdikleri yanıt....Karar sizin...


Yatırım için ev mi dükkan mı?


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya

"Bir gayrimenkulün değerini lokasyon belirler"

Gayrimenkulün her zaman için en doğru yatırım olduğunun altını çizen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, avantajlı bir yatırım için  lokasyona bağlı olarak konut ya da ofis tercih edilebililir dedi. Kesin bir ifade ile konut ya da ofis daha avantajlı demenin çok mantıklı olmadığının altını çizen Uğur Dumankaya, "İstanbul'un her yeri artık çok değerli. O nedenle lokasyona göre konut ya da ofis daha avantajlı diyebiliriz. Bu iyi yatırımın lokasyon göz ardı edilerek değerlendirilmesi çok doğru değil" dedi. 


Yatırım için ev mi dükkan mı?


Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara

"Önemli olan prim potansiyelinin yüksek olması"

Yatırımı konuta mı yoksa ofise mi yapmak gerektiğinden çok hangi lokasyona ve hangi projeye yatırım yapmanın daha karlı olacağının iyi hesaplanması gerektiğinin altını çizen Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara, "Gayrimenkul, Türkiye’de her zaman için en önemli yatırım aracı oldu ve öyle olmaya da devam edecek. Yatırım amaçlı olarak gayrimenkul satın alırken bu yatırımın geri dönüşünü çok iyi hesaplamak gerekiyor"dedi.

Son dönemlerde ticari gayrimenkule eğilimin arttığına dikkat çeken Kara, "Özellikle A sınıfı ofislerin yatırım geri dönüş hızının yüksek olması tercih sebebi olmalarını sağlıyor. Ancak ofislerin yanı sıra çok yüksek prim potansiyeli olan konut projeleri de bulunuyor. Konut olsun ticari alan olsun önemli olan prim potansiyeli yüksek, uygun ödeme planlı, merkezi alanlarda bulunan ya da merkeze ulaşım sorunu olmayan, sosyal donatıları zengin, doğru kurgulanmış projeleri tercih etmek. Bir proje eğer değerli bir lokasyonda konumlanıyor ve bu lokasyondaki hedef kitlesine uygun özelliklerde, fiyatta ve ödeme koşullarında ise ve aidatları da yine hedeflenen kitleye uygun aralıklarda ise o zaman bu proje mutlaka değer kazanacaktır. Projeyi hayata geçiren firmanın güvenilir olması ve daha önceki projelerinde sağladığı avantajlar ve prim potansiyeli de önemli bir gösterge" diye konuştu. 


Yatırım için ev mi dükkan mı?


Omurga Yapı Genel Müdürü Oğuz Kösebay

"Düzenli ve yüksek kira getirisi isteyenler için ofis daha avantajlı"


Kağıthane'nin ilk kentsel dönüşüm projesi olan Kağıthane Ofis Park projesini hayata geçiren Omurga Yapı'nın Genel Müdürü Oğuz Kösebay, satın aldıkları gayrimenkulün değer artışının yanı sıra düzenli ve yüksek kira getirisi elde etmek isteyen insanlar için ofis daha yatırımlı dedi. Kösebay, "Çünkü ofis ve dükkanların getirisi daha yüksek. Konut aldığınızda muhakkak bölgenin gelişmesine paralel olarak satın aldığınız gayrimenkul de değerlenecektir ama Türkiye'de kiralar hala ciddi bir getiri sağlayacak seviyelerde değil. Ama ofis piyasası öyle değil" ifadesinde bulundu. 


Yatırım için ev mi dükkan mı?


Metropolist Yapı ve Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Derbazlar

"Ticari ünite her zaman için daha karlıdır"


Yatırımcı için her zaman ticari ünitenin daha karlı olduğunun altını çizen Metropolist Yapı ve Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Derbazlar, "Bir konut için yatırımın geri dönüş süresi 25 yıldan önce olmuyor. En iyisi belki 20 yılda kendini omorti eder. Ama ticaride bu süre 10 yıl, ofiste 12 yıl. Ticari gayrimenkulde bu süre bazen 8 yıla kadar bile inebiliyor. Bu tüketici için önemli bir gösterge" dedi. 


Yatırım için ev mi dükkan mı?


Yalçıntepe Group Genel Müdürü Tarık Tanık

"Ticari gayrimenkul daha hızlı reaksiyon verir"


Ticari mi yoksa konut mu daha avantajlı bunu lokasyon belirler. Ama ticari alanlar daha avantajlıdır her zaman için. Çünkü yatırımın geri dönüşüm süresi daha hızlıdır. Ticari alanlar çok daha hızlı reaksiyon veriyor. 10 yılda kendini amorti edebiliyor. Konutta bu süre 15-20 yıla uzuyor. 


BUNLARA DİKKAT


1. Lokasyon

2. Yatırımın geri dönüş süresi

3. Yüksek kira getirisi

4. Merkezi noktalara yakınlık

5. Zengin sosyal donatı 

6. Projeyi geliştiren firmanın güvenirliği

7. Fiyat

8. Ulaşım kolaylığı

9. Aidat ücretleri

10. Prim potansiyeli


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön