20 / 04 / 2024

Yatırımcılar konuta akın etti, ev sahipliği oranı düştü! Sektörü neler bekliyor? 

Yatırımcılar konuta akın etti, ev sahipliği oranı düştü! Sektörü neler bekliyor? 

Türkiye'de 2014-2020 yılları arasında 5 milyon 331 adet konut üretilip piyasa sunuldu ancak konut sahipliği oranı da yüzde 3,3 geriledi ve 57,8 olarak gerçekleşti. Sektör temsilcileri, üretilen konutların yatırımcılar tarafından alındığını belirtti...



PAHALI ÜRETİM KRİZE NEDEN OLUYOR 

Yatırımcılar konuta akın etti, ev sahipliği oranı düştü! Sektörü neler bekliyor? 

Satılık konut krizinin üretimin pahalı olması sebebiyle yaşandığının altını çizen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Çünkü kimse ürettiği ile yerine koyamıyor. 25 milyon TL ile projeyi bitiririm diye yola çıkan biri 40 milyona bitirebiliyor. Dolayısıyla 15 milyon cebinden vermek zorunda kalanlar oluyor. Önünü göremediği bir ortamda inşaat sektörünün büyümesi hiçte kolay değil. Dolayısıyla sermayesi olan inşaat yapacak buda daha az stoğun piyasaya gireceğini gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Orta ve uzun vadeli plan çerçevesinde onut üretimi ve sanayinin Anadolu’ya kaydırılmasıyla sorunun çözülebileceğine vurgu yapan Yazıcı, ancak bu şekilde daha düşük maliyetlerle konut sahibi olunabileceğini dile getirdi. Yazıcı, Çünkü konuttan ziyade erişilebilir seviyede konutun üretilmesi önemli. Erişilebilir fiyata dolayısıyla acil bir şekilde piyasaya 200 bin ila 400 bin konut sunulmalı. Bunun için eskiden olduğu gibi Emlak Bankası gibi bir oluşum bölgeyi alıp ıslah edip, imara açacak şekilde bir yapıya ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

Yatırımcılar konuta akın etti, ev sahipliği oranı düştü! Sektörü neler bekliyor? 

HANE HALKI GELİRİ YÜKSELTİLMELİ

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; yalnızca konut üetimiyle değil konutta finansmana erişim ve hane halkı gelirini yükseltimesi gibi diğer unsurlarla da konut sahipliği oranının artırılmasının önem arz ettiğini aktaran TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Üretim tarafında tabii ki erişilebilir konut üretiminin artması önemli. Bu açıdan baktığımızda uygun fiyatlı konut üretiminde ilk olarak arsa üretimi akla geliyor. Bu tarz proje geliştirmeleri için arsa temini önemli bir aşama olacaktır. Diğer taraftan ise konutta finansmana erişim tarafının önemli bir araç olduğu bugüne kadar açıklanan rakamlarla ortaya çıkmakta" diye konuştu ve hane halkı geliri yükselmedikçe konuta ayrılacak bütçenin gün geçtikçe düşeceğini ifade etti. Maya, “Bu nedenle de erişilebilir konut üretemiyor iseniz farklı modeller devreye girebiliyor. Paylaşımlı ofisten sonra paylaşımlı ev gibi yeni konseptler buna örnek gösterilebilir” diye konuştu.  

TOKİ'den 81 ilde 150 bin konut için son dakika tarih değişikliği! İşte 240 ay taksitle 2+1, 3+1'lerin satılacağı o tarih

Yaz yaklaşıyor, devremülk alacaklar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir...

Altın yatırımcıları soruyor: Bu fiyatlardan altın alalım mı? Altın fiyatları için kritik tarih ve rakamlar açıklandı!


Geri Dön