19 / 04 / 2024

Yatırımcılar şžişhane'de tarihi bina arıyor!

Yatırımcılar şžişhane'de tarihi bina arıyor!

Herkesin gözü bu semtte. Gece hayatının ünlü mekanları yeni şubelerini burada açıyor, yatırımcılar tarihi binaları satın alıp restore ediyor. Yatırımcının gözdesi şžişhane, önümüzdeki yıllara damgasını vurmaya hazırlanıyor...



BEYOĞLU eğlence hayatı İstiklal Caddesi'nden önce Asmalımescit ve Galata'ya inmişti. Geçen yıl ise adeta şžişhane'ye aktı. Önce Ankara'nın sevilen restoran zinciri Big Chefs'in İstanbul'daki ilk şubesi açıldı. Ardından ünlü işletmeci Ayşe Kucuroğlu'nun eğlence mekanı Public geçen yıl gelip buraya yerleşti. Her ne kadar Public'in ömrü uzun olmadıysa da eğlence ve yeme-içme sektörünün diğer ünlü markaları da şžişhane kervanına katılmayı sürdürüyor. Öyle ki yeme-içme ve eğlence sektörünün duayenleri önümüzdeki beş yıl boyunca şžişhane'nin eğlencenin başkenti olacağı konusunda hemfikir.

İTALYAN'I DA VAR HİNTLİSİ DE

Bölgedeki cazip kokuyu alan ve burada yaşanan talep patlamasından etkilenen markalar şubeleri için şžişhane'yi tercih etmeyi sürdürüyor. Öyle ki sadece geçen yıl yaklaşık 10 yeni mekan açıldı. Bu yıl da bir şžişhane'de yeni şube açanların başında Miss Pizza var. Cihangir'in klasikleşen bu ünlü İtalyan pizzacısı yeni şubesi için şžişhane'yi tercih etmiş.

Beyoğlu'ndaki '8' adlı mekanla tanıdığımız Joost Roojmans ve eşi Aliye Turagay da Bird adlı mekanlarıyla şžişhane'ye taşınanlardan. çiller ailesinin butik oteli Tulip'in hemen yanında açılan Bird, mönüsündeki Thai mutfağıyla dikkat çekiyor.

Diğer şžişhane mekanları gibi Bird'deki fiyatlar da orta sınıf vatandaş açısından biraz el yakan cinsten. 60 kişilik kapasiteye sahip restoranda bir akşam yemeği yemek için alkolle birlikte 80-100 TL'yi gözden çıkarmak gerekiyor.

Geçen yıl şžişhane'nin bu denli popüler-leşmesinde büyük rol oynayan Public'in yerini ise bu yıl Spoil alıyor. Diesel Türkiye distribütörü ve Özlenir Giyim'in Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Özlenir ile eğlence sektörünün deneyimli ismi Muhittin Ülkü'nün birlikte oluşturduğu Spoil için ikili 800 bin dolar yatırım yapmış. Daha önce yine aynı bölgedeki Nu Pera ve Mikla Restaurant'ı da işleten Ülkü, bugün eğlence konseptli bir mekan için şžişhane'nin en doğru lokasyon olduğunu savunuyor. Akdeniz mutfağı üzerine kurulu Spoil'in mönüsünde İtalya, ispanya, Fransa, Fas, Lübnan, Suriye ve Türkiye'nin güneyinden lezzetler bulunacak. Bunun için ikili, Beyrutlu bir uzmandan danışmanlık almış. Ülkü, haftada 2-3 gün dışarı çıkan istanbulluların yanı sıra turistleri hedeflediklerini söylüyor.

Ortakların şžişhane'yle ilgili planları Spoil ile sınırlı değil. Tahsin Özlenir, şžişhane, Beyoğlu, Tünel ve Galata bölgelerinde ortaya çıkacak gayrimenkul fırsatları doğrultusunda yatırım yapacaklarını söylüyor.

Tarihi bina aranıyor

şžişhane'ye yatırım yapmak için gayrimenkul avına çıkan tek kişi Tahsin Özlenir değil elbette. Yeni açılan mekanların yanı sıra şžişhane metro istasyonunun faaliyete geçmesi ve böylece bölgeye ulaşımın kolaylaşması da buradaki gayrimenkullerin değerlenmesini sağlamış, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (IKSV) şžişhane'deki Deniz Palas Binası'nı elden geçirip güçlü bir sanat merkezi haline dönüştürmesinin de bölgeye katkı yaptığı düşünülüyor. Bölgede emlak arayışına soyunanlar arasında Serdar Bilgili, inan Kıraç, Haluk Ulusoy ve ihsan Kalkavan gibi tanıdık isimlerin yanı sıra Orjin Grup da yer alıyor.

Yatırımcıların odağında ise şžişhane'deki tarihi binalar var. Galata'da yaşanan restorasyon sürecinin bir benzeri şimdi bu bölgede hızla sürüyor. Yatırımcıları en çok cezbedenlerse şžişhane Meydanındaki Altıncı Dairei Belediye Binası, Corpi Sarayı olarak bilinen eski ABD konsolosluğu ve onun karşısındaki Union Française, Londra Oteli, Bristol Oteli, italya Evi ve Societa Opera Binası olarak sıralanıyor.

YABANCIYA EV YOK

Tabii talebin yüksek olması gayrimenkul fiyatlarıyla birlikte kiraları da 'şiş'iriyor Gayrimenkul uzmanları, bölgede 150-200 metrekarelik bina fi-yatlarının 7-10 milyon dolardan aşağı olmadığını belirtiyor. Pera Palas'm çaprazında bulunan yaklaşık 450 metrekarelik Kamhi Apartmanı için istenen fiyatsa 17.5 milyon euro...

şžişhane'de yabancıların da bina satın almaya çok hevesli olduğu söyleniyor. Bunlar arasında Kanadalılar, Amerikanlar, Almanlar ve Fransızlar başı çekiyor. Ancak bilindiği gibi yabancılara satışa son 6 yıldır önemli kısıtlamalar söz konusu. Yabancılar, bu yüzden çareyi evleri Türk vatandaşları adına almakta buluyor. Yabancılar, özellikle bölgedeki karakteristik ve tarihi binalarla ilgileniyor. Ancak bu evleri restore etmek için 500 bin TL'den başlayan bedelleri gözden çıkarmak gerektiğini belirtelim.

1+1'LERİN KİRASI 11.000 TL

Bölgedeki satın alımların yüzde 80'den fazlasının yatırım amaçlı olduğu belirtiliyor. Gayrimenkul pazarlamacıları yabancıların yanı sıra 'beyaz yakalı' olarak adlandırılan profesyonellerin de bölgede ev kiralamak için yarıştıklarını söylüyor.

Gerçi şu sıralar semtte kiralık ev bulmak oldukça güç. Bölgede 1 + 1 stüdyo dairelerin kiraları bile 1.000 TL'den başlıyor. Yine 1 +1 stüdyo bir daireyi satın almak isteyenlerinse 200 bin TL'yi gözden çıkarmaları gerekiyor.
Para/Melis TOSYALI


Geri Dön