26 / 04 / 2024

Yatırımcıların yeni gözdesi Balıkesir!

Yatırımcıların yeni gözdesi Balıkesir!

Tarımı, sanayisi, turizmi ve ulaşım ağındaki önemli kavşak noktalarıyla yatırımcıların gözü Balıkesir’de. Sadece yerli firmalar değil yabancılar da yatırım için burayı tercih ediyor. 



İl sınırları en ilginç kentlerden biridir Balıkesir. Kuzeyinde Marmara Denizine Kapıdağı Yarımadası ile bir puzzle parçası gibi uzanır. Batısında ise Çanakkale’yi sarmalar ve aşağısında Ayvalık ve Akçay’da Ege Denizi ile buluşur. Bursa-İzmir, dolayısıyla İstanbul-İzmir yolunun önemli bir kısmı bu il sınırlarından geçer. 
Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre;  yeni yapılmakta olan İstanbul-İzmir otoyolunun bölgeye yeni ve çok güçlü bir soluk getirmesi, sanayiden turizme her sektörde büyük değişikliklere yol açması bekleniyor.


İstanbul, Bursa ve  İzmir  gibi üç büyük sanayi merkezine yakın olmasının sağladığı avantaj Balıkesir’i yeni projelerde çok önemli bir noktaya taşıdı. Gebze-Orhangazi-Izmir ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projeleri il sınırları içinde birleşerek İzmir otoyoluna oluşturuyor. Otoyolların tamamlanması, ulaşım ve lojistik anlamında bölgeye önemli bir güç katacak. Kent merkezinde yer alan Gökköy Lojistik Merkezi, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) projesinin en önemli toplanma ve aktarma merkezi olarak işlev görecek.

Yağız ONGEN / Ramada Resort Kazdağları Termal&SPA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Yatırımcıların yeni gözdesi Balıkesir!

“Kazdağları dünyada çok önemli bir destinasyon"


2018 yılında toplam 60 bin kişiyi otelimizde ağırladık. Bu sayı her yıl artmakta. Balıkesir 'in ilk ve tek uluslararası zincire bağlı, beş yıldızlı oteliyiz. Aynı zamanda yeni yeşil yıldız aldık. Ramada markasının da dünyada termal markasını alan ilk oteliyiz. Otele en çok ziyaretçi İstanbul, İzmir, Bursa, Trakya, Çanakkale, Balıkesir, Uzakdoğu ülkelerinden ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) geliyor. Otelde toplam 121 oda mevcut. Yıl boyunca ortalama yüzde 65'i dolu oluyor. En çok yoğunluk yaşadığımız aylar, şubat, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşiyor.


Kazdağları dünyada çok önemli bir destinasyon. Dağ, deniz ve termalin bir arada olduğu dünyadaki tek yer. Buna birde dünyanın en bol ikinci oksijeni ekleniyor. Hem Balıkesir hem de ülke turizmi açısından Kazdağıları eşsiz. Bu değerlerin farkında olarak, bunu iyi pazarlamamız gerekiyor. Bölgenin potansiyeline göre ağırladığımız turist sayısı ne yazık ki çok az. İç turizme bakarsak insanlar artık bilinçlendi. Sadece oteldeki havuz ve yemek dışında şeyler istiyor. Yazın kum ve deniz yetmiyor. Bunun yanına neler sunuluyor diye bakıyor. Bahar ve kış aylarında da doğa, eko, gastronomi gibi alternatif turizmler tercih ediliyor. 

İSTİHDAM SAYISI YÜKSEK


Balıkesir’in sanayi ve tarım üretimi istihdama da önemli ölçüde katkı sağlıyor, ilde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına göre, yaklaşık 320 bin kişi aktif olarak çalışıyor. Diğer yandan tarım başta olmak üzere çeşitli sektörlerde kayıt dışı çalışan 580 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamlarla beraber Balıkesir ilinde toplam istihdam rakamı neredeyse 900 binin üzerinde. Kentin hızla büyümesi, alışveriş merkezi, hastane, okul, üniversite ve liman gibi yatırımlara talebin artmasına neden olmuş. Esas Gayrimenkul’ün Balıkesir’de hayata geçirdiği 10 Burda adlı AVM bölgeye daha da hareketlilik katmış. Limanlar konusunda yabancı yatırımcıların dikkatini çeken şehir, gayrimenkul ve sağlık 

HONG KONG MODELİ

Balıkesir’in potansiyeli Çinlilerin de ilgisini çekmiş durumda. Çinli yatırımcılar özellikle sanayi ve endüstri alanında yatırım yapıyor. Çin’in en büyük tekstil firması Texhong, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde (BOSB) 200 dönüm arazi üzerinde yatırım yapmayı planlarken, Best firmasının tedarikçisi olan Çinli 180 HM firması ise halen elektronik malzeme üretimini sürdürüyor. BOSB’de Çinli bir firma enerji yatırımı için görüşmeler yürütürken Güney Koreli bir firma ile arsa tahsisi aşamasına gelinmiş durumda. Bir başka Çinli firma Guang-dong Elektric Power Desing İnstitute ise serbest bölge işletmeciliği, hafif raylı sistemler ve enerji alanında yatırım yapmayı planlıyor. 500’e yakın Hong Kong ve Çin kökenli şirket, bölgede sanayi ağırlıklı üretim gerçekleştirmek için başvuruda bulunmuş. Balıkesir’de yatırım yapmak isteyen Çinli şirketler en çok enerji, elektronik, hafif raylı sistemler, liman işletmeciliği gibi alanlara yöneliyor. Kentin yeni İpek Yolu’nun antrepo ve re-export merkezi olmaya en uygun yer olduğu iddia ediliyor.

Balıkesir, sanayi, sanayi ve turizm açısından gelişmiş illerin tam kavşak noktasında yer almasıyla dikkat çeken bir il. Ege ve Marmara Denizi’ne açılan limanları, demir yolları ve kara yolu ağıyla önemli bir lojistik üs konumunda. Marmara Denizi’nin güney kıyısında konuşlanan Bandırma Limanı, Marmara Bölgesi’nin dökme yük ithalatı ve ihracatı kapılarından biri. İpek Yolu’nun başlangıcı olarak endüstriyel üretim baz alınırsa pazarlamanın yapılacağı yeni bir patentleme ve aktarma istasyonu olarak Türkiye bir fırsat olarak görülüyor. Hedef ülkelere ulaşım kolaylığı sağlayan Türkiye, Çin ekonomisine olumlu katkıda bulunacak yeni bir “Hong Kong” modeli olarak ortaya çıkıyor.

GAYRİMENKUL ÇOK HAREKETLİ

Ulaşım ağının gelişmesi şehirde gayrimenkul fiyatlarının da artmasına yol açtı. İstanbul’dan Balıkesir’e özel araçla üç saatte gidilebileceği gibi, Istanbul-îzmir Otoyol projesinin tamamlanmasıyla bu süre daha da kısalacak. Balıkesir, 2018 yılında yüzde 21’lik bir değer artışı gösterirken, imarlı arazilerde artış yüzde 55’ler, ticari gayrimenkullerde ise yüzde 45 düzeylerinde oldu. Bu rakamlar ülke ortalamasının çok üzerinde ve bölgeye yatırım yapmak isteyenlerin de ilgisini çekiyor. 


Balıkesir merkezin yanı sıra Bandırma ve Edremit Körfezi ilçeleri de gayrimenkul konusunda hareketli ilçelerin başında geliyor. Bandırma limanı, demiryolu ve karayolu bağlantıları sayesinde Balıkesir’i adeta İstanbul’un bir ilçesi haline getiriyor. Bu anlamda bölgede yaşanan sanayi hareketliliği son yıllarda daha da artış göstermiş. Bu hareketlilik gayrimenkul sektörünü de etkilerken, özellikle endüstriyel gayrimenkul,yani depo, antrepo alanındaki ihtiyaçlar giderek artıyor. Edremit-Akçay, Burhaniye-Ören, Gömeç, Ayvalık-Sanmsaklı, gelişim gösteren ilçelerden. Nitelikli göç ile birlikte ticari hareketlilik geçmiş yıllara nazaran daha da fazlalaşmış. Bölgede tarım vasfını yitirmiş arazi hareketliliği var. Yer altı maden zenginliklerine sahip Kepsut, Sındırgı, Dursunbey, Bigadiç ilçeleri dikkat çekiyor. Bu bölgeye yapılacak yatırımların şehre daha da hareketlilik kazandırılması amaçlanıyor.

EMEKLİ VE BEYAZ YAKALI ŞEHRİ


Türkiye Sinai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Anonim Şirketi Kurumsal Kalite ve Iş Geliştirme Departmanı Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, son yıllarda Balıkesir’e yapılan yatırımların ve mega projelerin etkisiyle bölgenin değer artışı yaşadığım belirtirken, şehrin Ege-Marmara Denizi kıyısında bulunması sebebiyle de ön plana çıktığım söylüyor. “Megakentler kadar büyük olmayan, ancak büyük şehir olma özelliği taşıyan Balıkesir, hem yaşamak hem de yatırım amaçlı konut almak için insanları cezbediyor“ diyen Karcıoğlu, özellikle Ayvalık, Edremit, Burhaniye ve Erdek ilçelerinin deniz turizmi, termal tesisleri, doğal kaynakları, turistik bölgeleri ile yazın tercih edildiğini belirtiyor. Buralar ayrıca son yıllarda emeklilerin ve beyaz yakalıların yerleşme hayalini kurduğu bölgeler arasında olduğuna da dikkat çekiyor.
Karcıoğlu, yazlık bölgelerde ve diğer kentsel alanlarda standart tarzlı projelerin yanı sıra farklı projelerin de ortaya çıktığını söylüyor. “Yazlık bölgelerde, daha çok villa tarzı, 2-3 katlı yapılar ve site tarzı yapılaşmalar ağırlık kazanırken merkezi ilçelerde, genellikle orta gelir grubuna hitap eden 2+1 ya da 3+1 tipli konut projeleri karşımıza çıkıyor” diyen Karcıoğlu, Karesi ilçesi başta olmak üzere birçok bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığını söylüyor. Orta gelir grubuna hitap eden yapıların yanında, Karesi ve Altıeylül’deki yenilenen bölgelerde üst gelir grubuna hitap eden lüks yapıların da inşa edildiğini belirtiyor.
Edremit ilçesinde Akçay başta olmak üzere, genel olarak yazlık amaçlı kullanılan Altınoluk, Narlı, Çamlıbel, Zeytinli ve Cumhuriyet mahalleleri ile Erdek ve Burhaniye ilçesinin batı kesiminin daha çok villa, 2-3 katlı yapılar ve yazlık siteler bulunuyor. Ayvalık ilçesinin merkezi ise, hem yazın hem de kışın tercih ediliyor.


AYVALIK'A TALEP ARTIYOR


Bandırma Feribotu’nun Yenikapı arasında çalışmaya başlaması, Ayvalık-Balıkesir ve Balıkesir-Bursa arasındaki duble yol (bölünmüş yol) çalışmasının bitmesi şehre büyük fayda sağlamış durumda. Balıkesir’e uluslararası bir havalimanının açılması da turist sayısında önemli bir artışa sebep oldu. İstanbul-Izmir Otoyolu’nun açılmasıyla İstanbul ile Ayvalık arasının karayoluyla 3.5 saate inecek olmasına dikkat çeken Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın, böylelikle Ayvalık bölgesine yönelik talebin artacağını öngörüyor. Aynı zamanda Altın Emlak Ayvalık Temsilcisi olan Büyükçıvgm, talebin artmasının emlak ve arazi sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini söylüyor. Büyükçıvgm, “Ayvalık bölgesinde konut fiyatlarında herhangi bir gerileme yaşanmadı, aksine artış bile gösterdi. Gelen turistlerin ailelerine ve arkadaşlarına zeytinyağından yapılan ürünleri alması, Ayvalık’m tarım sanayisini olumlu yönde etkiliyor. Turizmin hareketlenmesi, yakın yerlerden göçlerin olması, istihdamı artırıyor” diyor. Kış aylarında 65 bin olan Ayvalık nüfusunun yazları 500 bine kadar çıktığım söyleyen Büyükçıvgm, ilçede her türlü konuta yönelik ilginin olduğu bilgisini veriyor ve şu rakamları paylaşıyor: “ilçede sıfır dairelerin fiyatları 350 bin TL ile 600 bin TL arasında değişirken, ikinci el dairelerin fiyatları ise 200 bin TL’den başlıyor. Yazlık daireler ise 35 bin TL ile 1 milyon TL arasında olurken, daha üst segmentlerde fiyatlar 3 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Özellikle İstanbul’dan göç eden çok sayıda insan var. Emeklilerin çoğunluğu Cunda Adası ve Ayvalık merkezi tercih ediyor. Diğer turizm bölgelerine göre çok bakir konumda bulunan Ayvalık, yatırım amaçlı da cazip bir bölge. Zeytinlik, tarla, Rum evi, yazlık villa, fıstıklık arsa ve daire gibi taşınmazlar yaygın olarak yatırım amaçlı satın almıyor.”

Mehmet Öztürk/Re/Max Liman Broker'ı

Yatırımcıların yeni gözdesi Balıkesir!

“Konut sektörü hareketli"

Balıkesir bölgesinde yapımı devam eden ve planlanampek çok proje bulunuyor. Şehir, her sektör için yatırıma uygun geniş arazilere sahip. Ayrıca endüstriyel limanlara kolay ulaşım sağlayabilmesi, nitelikli üniversitelere sahip oluşu, tam donanımlı hastaneleri ve sağlık turizmi için elverişli doğal termal kaynakları, Ege ve Marmara'ya yakınlığı ile önemli bir şehir.


Balıkesir, satılık konut piyasası hareketli ve bu hareketin devam etmesi bekleniyor. Ortalama konut metrekare fiyatı 2 bin 700 TL olarak seyrediyor ve geri dönüş süresi 22 yıl olarak hesaplanıyor. Kira fiyatları ise 100 metrekarelik bir konut için ortalama 755 TL diyebiliriz. Kira bandı 550 TL ile 950 TL arasında değişiklik gösteriyor. Balıkesir merkez ve Altıeylül en çok rağbet gören bölgeler. Oksijen kaynağı Kaz Dağları, Ege kıyısında bulunan Akçay, Ayvalık ve Cunda, havaalanı nedeniyle ve kıyı ilçelere yakınlığıyla Edremit, ilin popüler ve yatırımcı çeken bölgeleri. Balıkesir'de yatırım yapmayı düşünenler ekonomideki durgunluktan faydalanmalı ve yeni projeler hayata geçmeden önce yatırımlarını şekillendirmeli.

Mustafa Hakan ÖZELMACIKLI / Altın Emlak Genel Müdürü

Yatırımcıların yeni gözdesi Balıkesir!

“2040 yılında nüfus 3 milyon 280 bin'e ulaşabilir"

Balıkesir, İstanbul, Bursa ve İzmir gibi metropollere yakınlığı ile ön plana çıkan bir şehir. Bandırma Limanı ile Türkiye'deki tüm liman şehirlerine doğrudan ulaşım sağlanıyor. Bu durum Balıkesir'in Türkiye ile dünya pazarları arasında kavşak noktası rolü üstlenmesini sağlıyor. Şehir, özellikle İstanbul-İzmir otoyol projesi sonrasında artık çok daha kolay erişilebilir bir yer haline geldi. 291 km uzunluğunda kıyısı ile Marmara ve Ege Denizi'ne kıyılarının bulunması endüstriyel limanlara kolay erişim imkânı sağlıyor. Balıkesir, her sektörden yatırıma uygun geniş arazilerinin varlığının yanı sıra sanayi merkezlerine hızlı ulaşım sağlıyor. Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar [BALO] projesinin yanı sıra, Gökköy Lojistik Merkezi ile ulusal ve uluslararası pazarlara kolay ulaşım imkanı şehir için önemli. Özellikle de Edremit ve merkez ilçe Altıeylül'de bulunan iki havalimanı, demiryolu ağları ile de birleşerek şehrin çehresini değiştirdi. Hayvancılık üretimin yanı sıra organik tarımda yüksek potansiyele sahip. Özellikle zeytin ve çeltik ilk sıralarda. Tarım-sanayi entegrasyonu ile dört karma bir ihtisas organize sanayi bölgesi bulunuyor. Dört mevsim turizme imkan sağlayan iklim ve doğaya sahip. Gelişmiş kıyı turizmi, yat limanları ve projeleri, mavi bayraklı plajları, termal turizm merkezileri tabiat parkları, Kuş Cenneti ve Kazdağı Milli Parkları, zengin ekosistem yapısı bu potansiyeli destekliyor.

Ayhan KAYA / Coldwell Banker Türkiye Franchise Satış Koordinatörü

Yatırımcıların yeni gözdesi Balıkesir!

“Cunda Köprüsü, bölgeye canlılık katacak"

Balıkesir ili her geçen gün değerlenmeye devam ediyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri bölgeye yapılan yatırımlar. İstanbul-İzmir otoyolu gayrimenkul piyasasına yüzde 35'in üzerinde hareket katarak canlandırdı. Ulaşım alt yapısının gelişmesi her anlamda konut fiyatları ve satışlarına yansıdı. Şehrin genelinde hayata geçmeye başlayan birçok proje, ilçeler bazında değer artışına neden olmakta. Turistleritn gözdesi olan Ayvalık ilçesinde yapılan Cunda Köprüsü bölgenin canlılığını arttırmakta. Son olarak Bandırma'da yapılması planlanan liman projesi hem ilçeye hem de ile değer katmaktadır. Projelerin civarında yer alan konut fiyatlarında da olumlu yansımaları gördüğümüzü söyleyebiliriz. Çanakkale Köprüsü’nün yapılmasıyla İstanbul Avrupa Yakası'nın bu bölgelere ulaşımı oldukça kolaylaşacak. Bu da, Avrupa yakasındaki insanların, ö bölgeye yatırım yapmasını sağlayacak. Balıkesir ölçeğinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri irdelendiğinde Balıkesir merkezi ve ilçelerinde 2018 yılının Aralık ayının sonuna kadar toplam konut satışı 28.917 adet olarak kayıtlara geçti. Edremit, Ayvalık ve özellikle Bandırma, yatırım yapmak için en uygun bölgeleri oluşturmaktadır. Balıkesir tamamında, özellikle tarla vasfında olan yerler büyükşehirler tarafından yatırım için oldukça fazla tercih sebebi oluyor. Balıkesir yazlık bölgelerde konut metrekare birim fiyatları 2 bin TL-3 bin TL, villa fiyatları ise 5 bin TL-8 bin TL arasında değişmektedir. Balıkesir körfez bölgesinde bir üniversitenin olması, bölgeye değer katacaktır. Ayrıca Gömeç Port Yat Liman projesinin hızla hayata geçmesi, bölgenin gelişimi açısından fayda sağlayacaktır. Sezonun çok uzun olmaması, büyük hotellerde bir handikap oluşturmaktadır. Bu sebeple, doğa, termal ve deniz turizmi karma bir konsepte dönüştürülerek büyük gelirler elde edilebilir. Kaz Dağları gibi, ender bir yapı burada çok kolaylık sağlayacaktır.


Murat SÖNMEZ / 10 Burda AVM Müdürü

Yatırımcıların yeni gözdesi Balıkesir!

"Ayda 600 bin misafir ağırlıyoruz"

Ayda ortalama 600 bine yakın misafir ağırlıyoruz. Esas Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen ve Kasım 2018'de kapılarını açan AVM, 40 bin metrekarelik kiralanabilir alanı, 1200'ü kapalı, 750'si açık otoparkları ile hizmet veriyor. Balıkesir şehir merkezine ilk kez getirdiğimiz, Cinemapink, Mango, Media Markt, DBR gibi global ve ulusal markalarımız, şehrin en konforlu salonlarına sahip yedi sinema salonumuz, Türkiye'de ilk kez bir alışveriş merkezi içerisindeki 4 bin kişilik dev etkinlik alanımız, şehrin ilk bovvling salonunun da içinde bulunduğu eğlence alanlarımız, 135 mağazalık geniş konseptimiz ve kolay ulaşılabilirliğimiz ile önemli bir potansiyel barındıran Balıkesir’e yüksek standartlarda hizmet sunan bir yapıya sahibiz. 10 Burda AVM olarak, 1200 kişiye istihdam sağlıyor.


Balıkesir halkının alışverişi ve sosyalleşmeyi sevdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Tüm ihtiyaçları tek bir çatı altında karşılayan mağaza karması, yeni nesil alışveriş merkezi anlayışı, gerçekleştirdiği yeniliklerle Balıkesir'e değer katan AVM, şehrin sosyal yaşamına da katkı sunuyor. Dolayısıyla kent merkezi ve ilçelerimizin bu anlamdaki ihtiyaçlarını kapsayacak bir tasarımla geliştirdiğimiz yatırımımız. Şu aşamada başka bir AVM yatırımına gereksinim duymuyoruz. Şehir, gelişmiş sosyal hayatı, merkezi yerleşimi ve istihdam potansiyeliyle de büyüme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kente son dönemde yapılan yatırımlar da bunu gösteriyor. Sanayi, turizm ve tarım endüstrisi anlamında hala birçok yatırım fırsatının olduğunu da belirtmek isterim.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin projeleri

Robotik otopark
Akıllı otopark sistemleri üreten Türk firması San Park, Türkiye'deki ilk akıllı otopark projesini Balıkesir'de hayata geçirdi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan proje, 84 araç kapasitesine sahip. 183 metrekare oturma alanında 84 aracı otomatik olarak park eden bina 8.5 şiddetindeki depreme dayanıklı. Toplam maliyeti 4.2 milyon TL olan projede, bir aracın güvenli bir şekilde park edilmesi ortalama 100 saniye sürüyor. Sistem, park eden araçları sıcaktan, yağmur ve kardan koruyor.

Atık Transfer istasyonu
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden "Ayvalık Katı Atık Transfer istasyonu" Ayvalık ilçesinin Murateli Mahallesinde hizmet verecek. Yaz aylarında yaşanan nüfus artışından kaynaklanan atık kapasitesini karşılayabilecek nitelikte yapılmakta olan tesis Ayvalık, Burhaniye ve Gömeç ilçelerinin atık probleminin çözülmesini sağlayacak. Toplanan katı atıklar, Balıkesir Merkez'de Katı Atık Ayrıştırma Merkezi'nde ayrıştırılarak geri dönüşüm ile tekrardan ekonomiye kazandırılacak. Ekonomik değeri olmayan ve geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar ise enerji üretiminde kullanılacak.

İvrindi Millet Parkı
Yapımı 2018 yılında başlanan proje, çocukların, gençlerin ve tüm yaş gruplarından gelen kentlinin turistik, sportif, kültürel ve eğlence amaçlarıyla kullanabileceği, tüm günlerini burada keyifle geçirebilecekleri donatılarla tasarlanmış. Tüm gün ve gece kente hizmet verecek olan projede oturma ve dinlenme alanları, fıtness aletleri, piknik alanları, yürüyüş yolları, bisiklet parkuru ve otopark gibi alanlar yer alacak.


Geri Dön