26 / 04 / 2024

Yatırımlar yeniden gayrimenkule dönüyor!

Yatırımlar yeniden gayrimenkule dönüyor!

Havakent Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, konut kredisinde faiz oranlarındaki indirimin gayrimenkul piyasası ve tüketici için çok iyi bir fırsat olduğunu belirtti. Gayrimenkul sektörünü değerlendiren Çavuş, "Faizlerin bu seviyelerde kalmasını ümit ediyoruz" dedi...



Havakent Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, gayrimenkul sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çavuş, "Her 8-10 senede bir olduğu gibi gayrimenkul sektörü yeni bir yapılanmaya gidiyor" dedi.

İşte Havakent Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş'un sektöre ilişkin açıklamaları...

1. Hava Kent Konut Yapı Kooperatifi Ne zaman Kuruldu? Kısaca hikayesinden bahseder misiniz?

Hava Kent Konut Yapı Kooperatifi, aslında İstanbul Havalimanı’nın kurulmaya başlaması ile bölgede doğan konut ihtiyacını karşılamak yani bir ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla kuruldu. Yeni havalimanı ile İstanbul’un kuzeyinde yaklaşık 150 bin kişinin yaşaması planlanıyor. Fakat bölge henüz konut açısından bakir bölge ve burada günümüz standartlarına uygun, kaliteli ve uygun fiyatlı konut ihtiyacı var. 2016 Kasım ayında kurulduk, ilk üyelerimizi 2017 yılında almaya başladık. Fakat zaman içinde havalimanı dışından da oldukça yoğun bir talep oldu ve bugün geldiğimiz noktada 475 üyeye ulaşmış durumdayız.

2. Yeni Nesil Kooperatifçilik örneği sunduğunuzu belirtiyorsunuz. Bildiğimiz kooperatif sisteminden ne farkı var?

Kooperatifçilik alanında uzman isimlerden danışmanlık alarak geleneksel kooperatifçilik anlayışını günümüzün konut ihtiyaç ve beklentilerine göre modernize ediyoruz. Bu modelin sektörümüzde örnek teşkil etmesini, ülkemizin her yerinde model alınmasını arzu ediyoruz. Sistem, bilinen kooperatifçilik sistemi ile temelde aynı ancak biz şeffaflıktan ödün vermeden uygun fiyata, kaliteli, yüksek standartlarda konut üretimini sürdürülebilir bir şekilde farklı bölge ve şehirlere taşımayı hedefliyoruz. Hava Kent olarak herkesin uygun fiyata kaliteli, günümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilen, yüksek standartlarda, güvenli konutlarda yaşama hakkının olduğunu düşünüyor ve projelerimizi bu özelliklerde inşa ediyoruz. Projelerimizi sadece dört duvar konuttan ibaret yapmıyor, yüzme havuzu, otopark, büyük oranda yeşil alan, çocuk oyun alanları ve yürüyüş parkurları gibi özelliklerle donatıyoruz. Üstelik şimdi pandemi sürecinde önemi arttığı için projelerimize hobi bahçeleri de dahil ettik. Öte yandan bir diğer farkımız da biz bu sistemi sürdürülebilir bir şekilde farklı şehirlerde farklı bölgelerde devam ettirmek istiyoruz. Devletimizin kooperatifçilik mevzuatlarına uygun, son derece şeffaf bir sistemimiz var. Yeni sisteme göre e-devlet üzerinden tüm üyelerimiz kooperatife dair her şeyi istediği an açık ve net görebiliyor, takip edebiliyor.

3. Projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Yeni havalimanına 7km, Arnavutköy Belediyesi’ne 1 km, yeni yapılacak Kirazlı – Havaalanı Metrosuna 750m uzaklıkta yer alan Hava Kent Taşoluk, 4 blok ve 144 daireden oluşmakta olup inşaatın %50’si tamamlanmış durumda. 2020 yılının son çeyreğinde teslim edilmesi planlanan projenin toplam inşaat alanı 14 bin 500 metrekare, toplam yatırım maliyeti 30 milyon TL. Projenin %80’i yeşil alan olup projede yüzme havuzu, her daire için açık otopark, kapalı spor salonu, basketbol sahası, çocuk parkı, yürüyüş parkuru yer alıyor. 1+1 65 m², 2+1 92 m² olarak farklı daire seçenekleri mevcut ve ek olarak 16 adet de 125 m² 2+1 çatı dubleksleri bulunuyor. 1+1 daireler için giriş aidatı 40 bin TL olup 36 ay vade ile ayda 1000 TL taksitleri bulunuyor. Dairenin yaklaşık maliyet bedeli 190 bin TL.  2+1’ler için giriş aidatı ise 60 bin TL olup yine 36 ay vade ile bu sefer 1500 TL taksit ödeniyor. Bu dairelerin yatırım maliyeti ise 290 bin TL olarak hesaplanıyor. Teslim zamanı daire bedelinden, ödenen giriş aidatı ve vade boyunca yapılmış ödemeler düşülerek geri kalan kısmı üye kendi tercihine göre ister peşin ister banka kredisi kullanarak ödüyor ve teslim gerçekleşiyor.

Yatırımlar yeniden gayrimenkule dönüyor!

Hava Kent Haraççı projesi ise İstanbul Havalimanı’na 7,5 km mesafede yer alıyor. Ruhsat aşamasında olan Hava Kent Haraççı’da 150 konutluk bir proje yapılması hedefleniyor. 2022 son çeyrekte teslim edilmesi planlanan Hava Kent Haraççı’nın yaklaşık 32 milyon TL’ye mal olacağı öngörülüyor.  2+1 ve 3+1 daire seçeneklerinin olacağı projede 90 m² olan 2+1 dairelerin giriş aidatı 60 bin TL olup 36 ay vade ile aylık 1500 TL taksitleri olacak. Bu daire tiplerinin muhtemel bedeli 290 bin TL olarak hesaplanıyor. 120 m² olan 3+1 dairelerin ise giriş aidatı 70 bin TL ve yine 36 ay vade ile bu sefer ayda 2000 TL ödeniyor.  3+1 dairelerin muhtemel bedeli ise 360 bin TL olarak hesaplanıyor.

Yatırımlar yeniden gayrimenkule dönüyor!

İmar çalışmaları devam eden Hava Kent Akpınar projesi ise İstanbul Havalimanı’na 3 km, Yat Limanı’na 750 metre, Odayeri Kavşağı’na 1.5 km mesafede yer alan İstanbul’un yine yükselen, gelişen bir aksında yer alıyor.

4. Orta ve uzun vadede gelecek dönem hedefleriniz nelerdir?

Bu pandemiz sürecinde de yatırımlarımıza, arazi geliştirme faaliyetlerimize devam ettik ve ‘Hava Kent Taşoluk 2’ projemiz için arazimizi hazırladık. İlk Taşoluk projemize çok yakın mesafede yer alan arazimiz için mimari çalışmalara başladık. Bu projemiz de yine 2+1 ve 3+1 olmak üzere 150 daire olarak planlanmakta. Tüm projelerimizde olduğu gibi Hava Kent Taşoluk 2 projemizde de açık havuz, basket sahası, kapalı otopark ve çocuk oyun alanlarımız mevcut olacak. Yıl sonuna kadar bu projemizin de ruhsatını alarak inşaatımıza başlayacağız. 24 ay sonunda da üyelerimize teslim etmeyi hedefliyoruz.

İnsanlar uygun fiyata, yüksek standartlarda, kaliteli konut yapılabileceğini bilmeliler. Hem bizim için hem kendileri için çok kıymetli olan küçük birikimleri ile konut sahibi olabileceklerini bilmelerinin ülkemiz ve sektör için de faydalı olacağına inanıyoruz.

Yakında İstanbul geneline yayılacak, ulaşılabilir fiyat ve ödeme koşulları ile insanları lüks tabir edilen havuzlu, kapalı otoparkı, 7/24 güvenlik hizmeti, sosyal tesisi ve iç kalitesi yüksek konut sahibi yapmakta iddialıyız.

Uzun vadede ise Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde de Hava Kent Yapı Kooperatifi projelerini hayata geçirmeyi arzu ediyoruz. 

5. Konut kredisi faiz oranı indirimlerinin sektörü nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?

Konut kredisinde faiz oranlarındaki indirim elbette ki gayrimenkul piyasası ve tüketici için çok iyi bir fırsat oldu. Faizlerin bu seviyelerde kalmasını ümit ediyoruz. Yatırımcı gözüyle değerlendirecek olursam; TL faizlerinin düşük olması ve euro/dolar oranlarının sabit kalması, yatırımların yeniden gayrimenkule dönmesine sebep oldu. Tabi bu hızlı dönüşten faydalanmak isteyen fırsatçılar da olmuyor değil, afaki fiyat artışlarına ve yüksek satış rakamı taleplerine tüketicilerin mutlaka dikkat etmesi lazım.

6. Kısa ve orta vadede sektör değerlendirmesi alabilir miyiz? Öngörüleriniz nelerdir?

Her 8-10 senede bir olduğu gibi gayrimenkul sektörü yeni bir yapılanmaya gidiyor. Gayrimenkul her ne kadar sağlam ve güvenilir bir yatırım aracı olsa da, hepsinden önemlisi güvenli konutlarda barınma en temel ihtiyaçtır. Bu sebeple kısa vadede durgunluk yaşansa da sektör sürdürülebilir olmak zorunda ve dünya var olduğu sürece iniş çıkışlarla devam eden bir sektör olacağı da bir gerçektir.

 

Hava Kent Konut Yapı Kooperatifi'nden 1.500 yeni konut geliyor!


Geri Dön