20 / 04 / 2024

Yavuz Selim Madenli'den konut alacaklara uyarı!

Yavuz Selim Madenli'den konut alacaklara uyarı!

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, konutta KDV indiriminin müteahhitler tarafından alıcılara yansıtılmaması konusunda uyardı.



Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Hükümetin konutta KDV indirimi kararı almasına rağmen bazı şirketlerin müşterilere indirimi yansıtmadığını iddia etti. Madenli, “Konutta yüzde 18’den yüzde 8’e inen KDV’de kimi müteahhitler “İndirimden önce sözleşme imzaladık” diyerek yüzde 10’luk farkı müşteri lehine yansıtmıyor. Ancak anlaşma satış fiyatı+KDV olarak yapılırsa alıcının bu indirimi talep etme hakkı var” dedi.


Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, konutta yüzde 18’den yüzde 8’e inen KDV indiriminin bazı müteahhitler tarafından müşterilerine yansıtılmadığını söyledi. Lüks konutta KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesinin ardından yeni bir sorun oluştuğuna dikkat çeken Madenli, “Kimi müteahhitler indirilen KDV'yi müşteriye yansıtmama eğiliminde. Özellikle düzenlemeden önce yapılmaya başlanan evler için geçerli sözleşmelerde KDV belirtilmemişse bazı müteahhitler ‘KDV dahil sözleşme imzaladık' diyerek indirimden vatandaşı yararlandırmıyor. Hele satın alma banka kredisiyle yapıldıysa müteahhidin eli daha da güçleniyor” dedi.


VATANDAŞ HAKKINI ARASIN

 

Müteahhitlerin bu tutumu karşısında ev sahibi olmak isteyen vatandaşın hakkını araması gerektiğine de dikkat çeken Başkan Madenli, Ancak müteahhitler böyle düşünse bile vatandaşın aradaki 10 puanlık farkı isteme hakkı var. Eğer projeye başlanırken müteahhit ile konutu satan alan vatandaş arasında imzalanan sözleşmede fiyat konut fiyatı+KDV olarak belirtilmiş ise bu durumda 2 yıl önce ödediğiniz KDV'nin 10 puanını yani yukarıdaki örnekte 100 bin lirasını geri alabilirsiniz” şeklinde konuştu.



Mersin İstikbal


Geri Dön