19 / 04 / 2024

Yediemin lisans başvurusu nasıl yapılır?

Yediemin lisans başvurusu nasıl yapılır?

Lisanslı yediemin depoları yönetmeliğine göre lisans almak isteyen kişiler, şahsen veya temsilcileri ya da vekilleri aracılığıyla ilanda belirtilen usule uygun olarak Bakanlığa başvuruda bulunur. Peki yediemin lisans başvurusu nasıl yapılır?



Yediemin lisans başvurusu nasıl yapılır?

Lisanslı yediemin depoları yönetmeliğinde,  2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu uyarınca muhafaza altına alınmasına karar verilen malların muhafaza edileceği gerçek veya tüzel kişilere ait lisanslı yediemin depolarının kuruluşuna, bu depolarda bulunması gereken asgari niteliklere, depolar için alınacak teminata, muhtemel rizikolara karşı yapılacak sigortaya, Adalet Bakanlığı tarafından lisans ve işletme belgesinin verilmesine, işletme yetkisinin devrine; Adalet Bakanlığının lisanslı işletmelerle ilgili görev ve yetkilerine, faaliyetin durdurulması ya da iptali gibi idarî tedbir ve tasarruflara, bu depoların denetimine, depolarda tutulması gereken kayıtlara ve muhafaza işlemlerine ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Peki, yediemin lisans başvurusu nasıl yapılır?


Yönetmeliğe göre lisans almak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, şahsen veya temsilcileri ya da vekilleri aracılığıyla ilanda belirtilen usule uygun olarak Bakanlığa başvuruda bulunur.


Başvuru dilekçesinde, başvuru sahibinin veya temsilcisinin ya da vekilinin adı ve soyadı, varsa unvanı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, vergi kimlik numarası veya MERSİS numarası ile iletişim bilgilerinin yer alması zorunludur.


Başvuru dilekçesine;

a) Gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yönetim organlarında bulunanların onaylı nüfus kayıt örneği ile adli sicil ve arşiv kaydı,


b) Tüzel kişilerin yönetim organlarında görev yapanların yabancı uyruklu olması halinde vatandaşı olduğu ülkenin mevzuatına göre alınmış olan nüfus kaydı ile bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen suçlardan hükümlü olmadığına dair belgenin aslı ve yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmiş onaylı sureti,


c) Kendileri veya sınırsız sorumlu oldukları tüzel kişiler hakkında aciz vesikası düzenlenmemiş, iflâs veya iflâsın ertelenmesi kararı verilmemiş ya da konkordato ilan edilmemiş olduğunu gösterir belge,


ç) Bu Yönetmelikte belirtilen ihale teminatının yatırıldığına dair makbuz veya banka teminat mektubu,


d) Bakanlık tarafından ilanda veya şartnamede belirtilecek diğer belgeler, eklenir.


Lisans başvurusunun incelenmesi

Başvurular, Komisyon tarafından incelenerek karara bağlanır. Başvuru dilekçesinde veya belgelerde eksiklik bulunması halinde ilgiliye eksikliği tamamlaması için bir hafta süre verilir.


Lisanslı yediemin depoları yönetmeliği!





Geri Dön