24 / 04 / 2024

Yedikule Bostanları miras değil mi?

Yedikule Bostanları miras değil mi?

CHP İBB Meclis Üyesi Berke Merter, “Taksim Gezi Parkı'nın bulunduğu alana “ecdad mirası” diyerek Topçu Kışlasını yeniden inşa etme konusunda ısrarınız sürerken, ecdad mirası olan Yedikule Bostanlarını korumak yerine inşai faaliyete açmanızın nedeni nedir?” sorusunu yöneltti.



CHP İBB Meclis Üyesi Berke Merter, Yedikule Bostanları'nın son durumunu sordu. Merter, “Taksim Gezi Parkı'nın bulunduğu alana “ecdad mirası” diyerek Topçu Kışlasını yeniden inşa etme konusunda ısrarınız sürerken, dünyanın en eski şehir içi ekili alanı ve ecdad mirası olan Yedikule Bostanlarını korumak yerine inşai faaliyete açmanızın nedeni nedir?” sorusunu yöneltti.


İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi hazırlayan Merter, “Kasım 2014’te Kadir Topbaş İBB Meclisi’nin kabul ettiği Yedikule planını tekrar görüşülmek üzere iade ederken “yapılacak çalışmalara ışık tutması için tarihçiler, bilim adamları, mahalle sakinleri ve ilgililerin katılacağı bir çalıştay düzenlenmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir” ifadesini kullanmıştır. Bu kapsamda konu ile ilgili herhangi bir çalıştay düzenlenmiş midir? Düzenlediyse ne zaman nerede düzenlenmiştir ve kimler katılmıştır?” dedi.


Osmanlı yapıları ne olacak?

Berke Merter ayrıca şu soruları yöneltti; “Bölgenin kendine özgü özellikleri düşünüldüğünde İBB’nin kendi uzmanları konu ile ilgili bir çalışma yürütmüş müdür? Böyle bir çalışma varsa neden kamuoyu ile paylaşılmamıştır? Moloz dökülerek devre dışı bırakılan 30 dönümlük alanı temizleyerek yeniden tarım faaliyetlerinin yürütülebileceği bir alana çevirecek misiniz? Yedikule Bostanlarına yapılacak rekreasyon alanları kapsamında kaç bina yapılacaktır ve bu binaların kaç tanesinde ticari faaliyet yürütülecektir? Yedikule Bostanlarında bulunan tescilli Osmanlı yapıları ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?”



Gazetem İstanbul


Geri Dön