25 / 04 / 2024

1 evi olan kira vergisinden muaf mı, değil mi?

1 evi olan kira vergisinden muaf mı, değil mi?

Kira gelir vergisi ilk taksit ödemeleri Mart ayı sonunda sona erecek. 1 evi olanlar vergiden muaf olup olmadıklarını merak ediyor. Peki, 1 evi olan kira vergisinden muaf mı, değil mi?



Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Evini geçtiğimiz sene evini kiraya vererek gelir elde edenler vergi mükellefi oluyor. Vergilendirmede aranan kıstas ise istisna sınırı oluyor. İstisna sınırından yüksek gelir elde edenler vergi mükellefi olurken, sınırın altında gelir elde edenler ise vergi ödemekle mükellef olmuyor.

Konut kira geliri istisnası geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2021 yılı için 7 bin TL’si gelir vergisinden istisna edildi.

1 evi olan kira vergisinden muaf mı, değil mi?

Dolayısı ile geçtiğimiz yıl toplam 7 bin TL üzerinde konut kira geliri bulunan ev sahiplerinin beyanname vererek vergi ödemesi yapmaları gerekiyor. 1 evi olup kiraya veren ve kendi kirada oturanlar ise mükellefiyet durumunu merak ediyor. Peki, 1 evi olan kira vergisi öder mi?


Geri Dön