26 / 04 / 2024

Birden fazla evi olan kentsel dönüşüm kira yardımı alabilir mi?

Birden fazla evi olan kentsel dönüşüm kira yardımı alabilir mi?

Kentsel dönüşümde evlerini anlaşma yolu ile tahliye eden hak sahiplerine kira yardımı ve kredi desteği gibi finansal yardımlar yapılıyor. Peki, birden fazla evi olan kentsel dönüşüm kira yardımı alabilir mi?



Kentsel dönüşümde evlerini anlaşma yolu ile tahliye eden hak sahiplerine kira yardımı ve kredi desteği gibi finansal yardımlar yapılıyor. Söz konusu destekler içerisinde kira yardımı da bulunuyor.


2016 yılında kira yardımı maliklere aylık 795 TL olarak veriliyor. Kiracılara ise defaten 1.590 TL ödeme yapılıyor. Kira yardımının kiracı veya malike verilmesi için birtakım koşullar aranıyor. 


Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı koşulları nelerdir? Birden fazla evi olan kentsel dönüşüm kira yardımı alabilir mi?


Kentsel dönüşümde mevcut uygulamaya göre, birden fazla evi olanlar her evi için kira yardımı başvurusu yaparak bu yardımdan faydalanabiliyordu.


Ancak, 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe giren uygulamaya göre kira yardımı için ikamet koşulu aranıyor. Buna göre birden fazla ev sahipleri yalnız ikamet ettikleri mesken için kira yardımı alabiliyor. 


Örneğin, iki eviniz olduğunu, bir tanesinde ikamet ettiğinizi, diğerinin ise kirada olduğunu düşünelim. İkamet ettiğiniz dairenin kentsel dönüşümde yıkılması halinde kira yardımı alabileceksiniz. Ancak kiradaki evin yıkılması halinde siz değil, kiracı defaten kira yardımı almaya hak kazanacak. İki evin de aynı anda kentsel dönüşüme girmesi halinde yine ikamet ettiğiniz ev için siz, kiradaki ev için ise kiracı kira yardımı alabilecek.


Kentsel dönüşüm kira yardımı için diğer koşullar şu şekilde sıralanıyor:

- Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı hem de faiz desteği ödemesi yapılmayacaktır. Dolayısıyla hak sahibinin kira yardımına başvurması durumunda faiz destekli krediye başvuramayacağı hususuna dikkat edilmelidir. Başvuru dilekçesinde yer alan hususlar ayrıca hak sahibine anlatılacaktır.


- Binanın riskli olduğu kesinleştikten sonra bağımsız bölümün satıldığı durumlarda, yeni malik kira yardımına başvuramaz.


- Bağımsız bölümün hisseli olduğu başvurularda, her hak sahibi için ayrı ayrı başvuru dilekçe alınacaktır. 


Kentsel dönüşüm kira yardımı 2016 ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön