20 / 04 / 2024

İmar barışı kentsel dönüşümü etkiler mi?

İmar barışı kentsel dönüşümü etkiler mi?

İmar barışı kapsamında ruhsatsız veya ruhsatına aykırı olan yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Peki, imar barışı kentsel dönüşümü etkiler mi?



31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayan imar barışına e-devlet üzerinden başvurulabiliyor. İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için yapı kayıt belgesi düzenleniyor. 

İmar Barışı sürecinde ödenecek olan Yapı Kayıt Belgesi bedeli arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3’ü, ticarette yüzde 5’i olacak şekilde belirleniyor.

Bu belgeye sahip olan yapılarda İmar Kanunu’na göre alınmış Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal ediliyor. Yapılara su, elektrik ve doğalgaz abonelikleri bağlanabildiği gibi kat mülkiyeti de tesis edilebiliyor.

Müracaatlar 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor, yapı kayıt belgesi bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebiliyor. 

İmar barışı kentsel dönüşümü etkiler mi?

Yapı Kayıt Belgesi, imar açısından ekstra bir hak sağlamıyor, müktesep oluşturmuyor. Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli oluyor.

Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor.

Dolayısı ile imar barışı ile alınan yapı kayıt belgesi kentsel dönüşümü etkilemiyor.


İmar barışı uygulamasında merak edilen 17 soru!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön