26 / 04 / 2024

Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?

Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?

Emekliler, belli koşullarda emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor. Peki, emeklinin kira geliri varsa vergi öder mi? Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?



Kira gelir vergisi, konut ve işyeri gibi gayrimenkullerin kiralanmasından elde edilen gelirler için ödeniyor. Bilindiği üzere konutlarda 500 TL'nin üzerindeki tüm kiralar banka yolu ile tahsil ediliyor. Dolayısı ile kira geliri olan kimseler Maliye tarafından tespit edilebiliyor. Bu nedenle mükelleflerin elde ettikleri geliri eksiksiz beyan ederek vergi ödemeleri gerekiyor. 

Kira gelir vergisi için beyanname ve 1. taksit ödeme dönemi 1 Mart'ta başladı. Bu süre 31 Mart'ta sona erecek. Mükelleflerin ay sonuna kadar beyanlarını vererek ilk taksitlerini ödemeleri gerekiyor. 

Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?

Vergide belirlenen istisna sınırının altındaki gelirler için beyanname verilmesi gerekmiyor. Kira geliri olan ancak giderleri de çok olan kimseler yine beyanname aşamasında bunları bildirerek vergiden düşürebiliyor. 

Emekli vatandaşlar tek meskenleri için emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor. Peki, kira gelir vergisinde böyle bir uygulama var mı? Emekli kira gelir vergisi öder mi? Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?


Geri Dön