16 / 04 / 2024

Yedikule Hisarı'nda restorasyon çalışmaları tam gaz!

Yedikule Hisarı'nda restorasyon çalışmaları tam gaz!

Fatih Belediyesi tarafından ilçede bulunan Yedikule Hisarı'ndaki restorasyon çalışmaları aralıksız devam ediyor. Hisar'da yapılan çalışmalarda horasan ile güçlendirme yapılıyor. 



1958 ile 1970 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Yedikule Hisarı'nda restorasyon çalışmaları aralıksız devam ediyor. Sabah'tan Mustafa Kaya'nın haberine göre; en ince ayrıntısına kadar hesap düşünülen restorasyon çalışmaları 1.5 yıldır devam ediyor. 

Fatih Belediyesi'nin üstlendiği çalışmalarda danışma kurulunda arkeolog Prof. Dr. Sait Başaran, mimar- malzeme uzmanı Prof. Dr. Erol Gürdal, sanat tarihçi Doç. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu, inşaat mühendisi Doç. Dr. Mehmet Selim Ökten, Sanat tarihçi Öğretim Görevlisi Hayri Fehmi Yılmaz, yüksek mimar İbrahim Hakkı Yiğit ile yüksek mimar İhsan bulunuyor. 

"Yedikule Hisarı bundan sonra şehrin hafızasında yer edecek"

Yedikule Hisarı'nın İstanbul tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Ergün Turan, yapılarda eskime olduğu ve çalışmalarda 1.5 yılın geride kaldığını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: 

"Burada canlı bir restorasyon yapıyoruz. Restorasyon süreci devam ederken, ziyaretçilerimize açık olacak. Burada nitelikli kültür sanat faaliyetlerinin yapılacağı İstanbul'a yeni bir mekan da kazandıracağız. Buradaki bütün düzenlemeler bilim kurulumuzun öncülüğünde, koruma kurullarının onayları üzerine yeni fonksiyonlar öneriyoruz. Tabi yeni binalar önermiyoruz. Yedikule Hisarı şehrin hafızasında uzun zamandır yok. Yedikule Hisarı bundan sonra şehrin hafızasında yer edecek."

Yedikule Hisarı nda restorasyon çalışmaları tam gaz!

Hisar'ın çöküntü halinde bulunan duvardaki restorasyon çalışmalarının 1 yıl devam ettiğini söyleyen Turan çalışmalarla hisar ömrünün 100-200 yıl uzadığını dile getirdi. 

Restorasyonu gerçekleştiren teknik ekibin detaylı inceleme yaptığını söyleyen Turan,  "Yedikule Hisarı'nı, restorasyon yaparken misafirleri içeriye alacakları, kültür-sanat faaliyetleri yapılabilecek, turistlerin gelebileceği bir mekan haline getireceğiz. İstanbul'a turizm açısından önemli bir destinasyon kazandırıyoruz. İstanbul'da turistlerin bir yarım gün daha konaklayacakları önemli bir destinasyon burası" şeklinde konuştu.

Yedikule Kara Surları restorasyonunda son durum ne? 


Geri Dön