26 / 04 / 2024

Yeni binalar ne kadar güvenilir?

Yeni binalar ne kadar güvenilir?

Ege Denizi'nde gerçekleşen ve İstanbul'da da hissedilen deprem, gözleri yeniden inşaat sektörüne çevirdi. Eski binaların yanı sıra yeni binalar da tartışılıyor. Peki kentsel dönüşümün çok yavaş ilerlemesi bir yana yeni binalar ne kadar güvenilir?



Geçtiğimiz ay Ege Denizi'nde gerçekleşen ve İstanbul'da da hissedilen deprem, gözleri yeniden inşaat sektörüne çevirdi. Eski binaların yanı sıra yeni binalar da tartışılıyor. Peki kentsel dönüşümün çok yavaş ilerlemesi bir yana yeni binalar ne kadar güvenilir? 


Konut ya da işyeri alırken ister marka proje olsun isterse mahalle arasında müstakil olsun binayı inşa eden firma ve kişiler öncelikli olarak araştırılmalı ve kişilerin geçmiş referanslarına bakılmasını, mümkünse daha önce satın almış ve hatta teknik analiz yaptırmış kişilere danışılmasını öneren uzmanlar "1999 yılında yaşamış olduğumuz gibi bazı firmaların fiyat-kalite politikaları doğrultusunda ucuz ve dayanıksız binalar yaptıklarına şahit olduk. Aynı firmadan konut satm alanların birbirlerinden haberdar olmadıklarını öğrendik. Altık teknoloji ve haberleşme çağındayız. Bilgiye ulaşmak daha kolay. Tüketicilerin bu konuda çok hassas davranmalarını öneriyoruz" diyor. 

İ Yeniliğe aldanmayın 1999 depreminden sonra bina yapım yönetmeliklerinde iyileştirmeler yapılmış olmasına rağmen yeterli düzeyde bulmadığının altını çizin sektör temsilcileri bir binanın sadece yönetmeliklere uygun yapılmış olmasının  % 100 sağlam olduğunu göstermediğini dile getiriyor. Elbette binanın lokasyonu, fiyatı, kullanışlı olması gibi özellikleri önemli fakat deprem gerçeğine çok hazır bir durumda olması her şeyin önünde geliyor. Ne yazık ki çoğu zaman; örneğin 20 yıllık bir daire satın alırken binanın geçmiş hasar durumlarını, analiz raporlarını sorgulamıyoruz bile" diyor. 


Yeni Asır 


Geri Dön