18 / 04 / 2024

Yeni emlak yasası ile vatandaşları neler bekliyor? 

Yeni emlak yasası ile vatandaşları neler bekliyor? 

Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı kapsamında emlakçı komisyonuna bir sınırlama getiriliyor. Peki yeni yasada neler bulunuyor? Yasa ne zaman yürürlüğe girecek? diyorsanız işte yanıtı...



 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı hazırlandı. Hazırlanan taslak ile birlikte emlakçılık alanında pek çok değişikliğe gidildi. 

Emlakçı komisyonu 2018'de ne olacak?

Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı kapsamında emlakçı komisyonuna bir sınırlama getiriliyor. Taslak gereğince alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde üçünden fazla olamıyor.   

 

Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olamıyor.

 

İşletme, alım satıma aracılık sözleşmesi veya kiralamaya aracılık sözleşmesinin kurulmasıyla hizmet bedeline hak kazanacak. Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılacak. 

 

Hizmet sözleşmesinde alım satıma ilişkin hizmet bedeli oranına yer verilmemesi halinde bu bedel, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin binde beşi olacak. Hizmet sözleşmesinde kiralamaya ilişkin hizmet bedeline yer verilmemesi halinde bedel talep edilemeyecek.

 

Vatandaş ev alırken, satarken, ya da ev kiralarken daha uygun bedel ödeyecek. Emlak danışmaları ise taslağın yasalaşması durumunda özellikle kurumsal firmaların kepenk indirmek zorunda kalacağını söylüyor. 

Yeni yasa ile kimler emlakçı olabilecek?

Emlakçılar, taşınmaz alım satım ve kiralama işlemlerinde pazarlama faaliyetinde bulunmak, aracılık yapmak; taşınmaz ile ilgili inceleme, araştırma, raporlama ve danışmanlık yapmak; iş sahibinin talebi doğrultusunda taşınmaz malın rayiç satış ya da kira bedelini tespit etmek ve aracılık işlemlerine ilişkin diğer hizmetleri yürütmek ile ilgileniyor. 

 

Yeni emlakçı yasası ile 4 yıllık üniversite mezunu emlakçılar, mesleki yeterlilik sınavına girecek. Sınavda başarılı olanlar, 1 yıl staj yapacak. Mevcut emlakçılardan da vergi ve oda kaydı ile esnaf sicili faal olan ve ilgili odanın vermiş olduğu sertifikası olan kişiler, mesleki yeterlilik belgesi alacak.

 

Emlakçılar, taşınmaz mallar ile ilgili satım ya da kiralamaya yönelik ilan ve reklamlarında, adres ve tapu bilgileri haricinde kalan iletişim bilgisine ve yetki belgesi numarasına yer vermek zorunda kalacak.
 

Aynı zamanda merpen altı ofisler kapatılacak ve ofis içinin minimum otuz metrekare olması yönünde şart getirilecek.


Yeni yasa ne zaman yürürlüğe girecek?
 

Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı’nın bu sene içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak yeni yasa için herhangi bir gün belirlenmedi. 


Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı!
 

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön