23 / 04 / 2024

Yeni ev alacaklara deprem uyarısı!

Yeni ev alacaklara deprem uyarısı!

Son 10 yıldır deprem hayatımızda önemli yer kapsıyor. Peki oturduğunuz veya almayı düşündüğünüz ev depreme ne kadar dayanıklı?



Yapı Denetimi Kuruluşları Birliği eski Başkanı İlhami Ülger, 2000 yılı sonrasındaki ruhsatlandırma süreçlerinde deprem güvenliğinin gerek belediyeler gerekse inşaat firmaları tarafından ön planda tutulduğunu söyledi. Daire alacak kişilerin kendi binalarını, bağımsız denetim kuruluşlarına denetletmelerinin maliyetli olacağını, ancak bina sakinlerinin birlikte bu işlemi gerçekleştirebileceklerini söyledi.

BELEDİYEYE SORUN

Ülger, belediyeye sormanın da bu konuda yol gösterici olabileceğini, ayrıca müteahhidin titizliğiyle ilgili bir araştırma yapılabileceğini de vurguladı. Ülger, bir yapı denetimi firmasına olmasa bile bir inşaat mühendisine daireyi ve binayı göstermenin de faydalı olacağını sözlerine ekledi.

KOOPERATİFLER GERİ GELECEK

 Binlerce kişiyi ev sahibi yapan İdeal Yaşam Alanları firmasının sahibi Oğuz Soydan, Türkiye'de konut kooperatifçiliği konusunda önde gelen isimlerden biri. Konut kooperatifleri gündemden çıkınca bir kesimin yıllardan beri ev sahibi olamadığını ifade eden Soydan, banka kredisi imkanıyla bugün kooperatiflerin çok daha şanslı olacağı görüşünde.

BANKA KREDİSİ BÜYÜK FIRSAT

 Bugün, geçmişte yer aldığı kurumların durumundan üzüntü duyduğunu aktaran Soydan, "Bugünkü ekonomik koşullar kooperatifçiliğe daha da yardım edecek düzeyde. Artık banka kredisi denen bir argüman var. Kooperatifler bunu alabiliyor" dedi.

KOOPERATİFLER DİZİLERE DE MALZEME OLDU

Bir dönem yaşanan kooperatif enflasyonu üzerine bu konu dizilerin ana malzemelerinden biri olunca en büyük tepkiyi de Soydan göstermiş:

"Tekin Akmansoy, Kaynanalar'da Döndü'yü kooperatife sokup da dolandırıldığını anlatınca biz ayağa kalktık. Onun üzerine Tekin Akmansoy beni aradı ve bizden özür diledi. Bir hafta sonra da Döndü kooperatife döndü. Dolandırıcılık her yerde var ama ben sistem kötüleniyor diye tepki gösteriyordum. Biz de düzgün yapıyorduk bu işi" Geçmiş yıllarda, kooperatife giren kişilerin, inşaatların geç bitmesinden şikayetçi olduğunu ifade eden Soydan, "Ancak enflasyon yüzde 60-70, kredi alamıyoruz. 10 yıldan önce bitmesi mümkün değil. Biz de bunu anlatmaya karar verdik. Sizin maddi koşullarınızda iki yılda ev almanız mümkün değil dedik. 2250 konutluk projeye başladık ve ben dedim ki `Hiç kimse bu kooperatiften benim artık ödeme gücüm kalmadı diye çıkmayacak' ve 8 yılda etap etap teslim ederek bitirdik" diye anlattı kooperatif deneyimini.

BANKA KREDiSi SiGORTA iŞLEVİ GÖRÜYOR

Konutla ilgili iskan, ruhsat, tapu vb sorunların ortaya çıkmasında banka kredisi ile satın almanın çok önemli bir araştırma boyutu getirdiğini söyleyen Oğuz Soydan şöyle devam etti:

"Banka kredi öncesinde konutla ilgili konuları araştırdığı için bu konuda çok önemli bir danışmanlık hizmeti vermiş oluyor. Banka bu alanda en uzman gayrimenkul değerlendirme uzmanı gösteriyor ve ekspertizini yaptırıyor. Değerini, tapuda ya da belediye de bir sorun olup olmadığını ortaya çıkarıyor. Konut kredisiyle bir konut alıyorsanız, kendinizi büyük ölçüde garantiye alıyorsunuz."
Bugün


Geri Dön