19 / 03 / 2024

Yeni ev sahibi eski kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Yeni ev sahibi eski kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde yeni mülk sahibinin eski kiracıyı evden çıkarıp çıkaramayacağını kaleme aldı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde yeni mülk sahibinin eski kiracıyı evden çıkarıp çıkaramayacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Bir yazınızda kiracı konusunda; “Malik olduğu tarihten itibaren bir ay içinde ihtarname keşide edecek ve altı ay süre verecek. Altı ay sonunda tahliye talepli dava açacak ve bu davada ihtiyacını ispat edecek. Aksi halde sadece yeni malik olması tahliye nedeni değil. Şayet okuyucumun ikameti 11 yılı geçmiş olsaydı, bu husus da ayrı bir tahliye nedeni olurdu” diye yazmıştınız. Ben yaklaşık 11 yıllık kiracıyım, yani sözünü ettiğiniz 11 yılı doldurdum. Peki bu durumda ne olur, açıklar mısınız?" sorusunu yöneltti.

Yeni ev sahibi eski kiracıyı evden çıkarabilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Bizim yasalarımızda tahliyeyi talep edebilme nedenleri sayılmıştır. Bunlardan biri okuyucumun bir yazımdan alıntı yaptığı yeni malikin tahliyeyi talep hakkı olup, sorusu ise yasalarımıza sonradan giren 10 yıllık uzama süresidir. Yeni malikin ne şartlarda tahliye davası açabileceğini okuyucum özetlemiş. Bu durumda ben de kendisine 10 yıllık süreden söz edeyim. Kiracının kiracılığı 10 yıllık uzatma süresini doldurmuşsa kiraya veren herhangi bir tahliye nedeni ileri sürmeden 10 yıllık uzama süresi sonunda tahliyeyi talep edebilir.

***

Yazımdan yapılan alıntıda 11 yıldan söz edilmiş ya, nedeni şu: Yasada 10 yıllık uzatma süresinden söz ediliyor. Yani sözleşmenin yapıldığı tarihteki süresi hesapta yok. Yani 10 yıl, sözleşmenin yapıldığı tarihten başlamıyor. İlk yapıldığı dönem dolduktan sonraki uzatma yılları hesaba katılıyor. Yani kira sözleşmesi bir yıllık yapıldıysa ve dönem sonu yasa gereği sözleşme kendiliğinden uzamaya başladıysa işte bu uzama süresi 10 yılı dolduracak.

Yeni ev sahibi eski kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Bunun üzerine sözleşme süresi olan bir yılı koyunca olacak 11 yıl. İşte bu 11 yılın sonunda, 10 yıllık uzama süresi nedeniyle tahliye davası açılabilecek. Şayet ilk sözleşme beş yıllık yapıldıysa bu süre toplam 15 yıl olacak. Bu arada herhangi bir tarihte kira sözleşmesi taraflar arasında yazılı olarak yenilenirse, süre yenileme tarihinden itibaren yeniden hesaplanacak.

***

Netice itibarıyla şayet okuyucumun sözleşmesi bir yıllık yapıldıysa üzerinden 10 yıl geçmekle, bugün kiraya veren tarafından tahliyesi talep olunabilecek. Şayet bir yıldan uzunsa bu süre 10 yıla eklenecek. Arada bir yerde yeni sözleşme imzalandıysa süre bu tarihten itibaren başlayacak (ben arada yenileme yapılması halinde sürenin yenileme tarihinden itibaren hesaplanacağı görüşüne katılmıyorum.

Yeni ev sahibi eski kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Zira bu da bir uzatmadır, ancak uygulama benim düşündüğüm gibi olmuyor, açıkladığım gibi oluyor. Dolayısıyla ona uymak gerekir). Yaşanan bir olayda iki tane tahliye nedeni varsa ikisi için de tahliye talebi mümkündür. Hem yeni malik ihtiyacı nedeni ile dava açabilir hem de 10 yılın dolmuş olması nedeni ile.

Çocuğa miras kalan gayrimenkuller nasıl yönetilir?

Kiracı hakları 20 soruda tüm detaylarıyla!

Ev sahibi hakları 25 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön