25 / 04 / 2024

Yeni imar yönetmeliğinde otopark hükümleri!

Yeni imar yönetmeliğinde otopark hükümleri!

1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek Yeni İmar Yönetmeliği ile otopark alanları yeniden düzenlendi. İşte yeni imar yönetmeliğinde otopark hükümleri..



3 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Ekim 2017 tarihi itibari ile yürürlükte olacak Yeni İmar Yönetmeliği ile otopark alanları yeniden düzenlendi.


Yönetmelik gereğince otopark giriş eğimleri, istinat duvarı, korkuluk ve benzeri gerekli güvenlik tedbirleri alınmak ve ilk 3.00 metresi yüzde 7 eğimi geçmemek kaydıyla parsel sınırından itibaren başlatılabilecek. Otopark rampaları ön bahçe boyunca yola paralel yapılamayacak.


Yol boyu ticaret olarak belirlenenler de dâhil konut alanlarında kalan parsellerin araç giriş çıkışından kaynaklanan trafik yükünü azaltmak amacıyla ve ilgili idareden geçit hakkı almak koşuluyla otopark olarak kullanılan bodrum katlarından plan kararı ile kamuya ait yer altı otoparkına araç giriş çıkışı verilebilecek.


Ön bahçelerde de tabii veya tesviye edilmiş zeminin altında; parsel sınırına 3.00 metreden fazla yaklaşmamak şartıyla ön bahçe mesafesinin yarısına kadar zorunlu otoparklar yapılabilecek.


Ön bahçe mesafesi 7.00 metreye çıkarılmak kaydıyla, bina cephesinden itibaren 2.00 metre dışında kalan kısım ön bahçede açık otopark yapılabilecek.


Park alanlarında encümen kararıyla; Tabii veya tesviye edilmiş toprak zemin altında kalmak üzere, ağaçlandırma için TSE standartlarında öngörülen yeterli derinlikte toprak örtüsünün sağlanması kaydıyla kapalı otopark yapılabilecek.


Piknik ve eğlence (rekreasyon) alanlarında ise encümen kararıyla; Açık otopark ile tabii veya tesviye edilmiş toprak zemin altında kalmak üzere, ağaçlandırma için TSE standartlarında öngörülen yeterli derinlikte toprak örtüsünün sağlanması kaydıyla kapalı otopark yapılabilecek.


Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Otopark Yönetmeliği taslağına göre ise, her 3 daireye bir otopark şartı yerine, daire başına bir otopark yapılacak.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön