16 / 04 / 2024

Yeni Kömürhan Köprüsü'nün inşaat çalışmaları devam ediyor!

Yeni Kömürhan Köprüsü'nün inşaat çalışmaları devam ediyor!

Elazığ ile Malatya'nın Karakaya Baraj Gölü üzerinden bağlantısını sağlayan Kömürhan Köprüsü'nün yanına 660 metre uzunluğunda modern köprü inşa ediliyor. Köprünün inşaat çalışmalarına 6 Ocak 2014'te başlandı...



"Fırat türküsü"ne konu olan ve Elazığ ile Malatya'nın Karakaya Baraj Gölü üzerinden bağlantısını sağlayan Kömürhan Köprüsü'nün yanına 660 metre uzunluğunda modern köprü inşa ediliyor.


Elazığ-Malatya karayolunun bölünmüş yola dönüştürülmesinin ardından Kömürhan Köprüsü'nün bulunduğu noktada trafik akışını daha da rahatlatmak amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğünce "Yeni Kömürhan Köprüsü, Bağlantı Tüneli ve Yolu Yapım Projesi" yürütülüyor.


"Şu Fırat'ın suyu akar serindir" dizeleriyle başlayan türküde "Kömürhan Köprüsü Harput'a bakar" mısralarıyla adı geçen ve Elazığ-Malatya karayolunun 51. kilometresinde bulunan köprünün yanına 6 Ocak 2014'te yapımına başlanan "Yeni Kömürhan Köprüsü"nün inşa çalışmaları sürüyor.


Yüklenici firmaya 160 milyon 989 bin 125 lira bedelle ihale edilen "Yeni Kömürhan Köprüsü, Bağlantı Tüneli ve Yolu" yapım işinin 19 Nisan 2017'de tamamlanması planlanıyor.


Uzunluğu 660, pilon (demir direk) yüksekliği 168,5, ana açıklığı 380, genişliği ise 24 metre olacak köprü, 4 şeritli (2x2) şeklinde taşıt trafiğine hizmet verecek.


- "Özellikli bir köprü olacak"


Yüklenici firmanın proje müdürü Taha Özdilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yeni Kömürhan Köprüsü"nün teknik özellikleriyle, Türkiye'de inşaat sektörü açısından yenilikler içeren örnek projelerden biri olduğunu söyledi.


Köprünün büyük ölçüde yerli teknoloji ve iş gücü kullanılarak yapıldığını belirten Özdilek, köprünün ters Y şeklindeki tek pilon üzerine asma köprü olarak inşa edileceğini ifade ederek, "Yeni Kömürhan Köprüsü, tek pilon üzerine yapılmış bir köprüdür. Dünyada bu özellikte üç köprü daha var, bu dördüncüsü olacak. 380 metre açıklığında olacak. Diğerleri ise 400 metre civarında. İkisi Rusya'da, biri Tayvan'da. Doğu ve batıyı birbirine bağlayan özellikli bir köprü olacak" diye konuştu.


Yeni Kömürhan Köprüsü ve tünelinin tamamlanmasıyla Elazığ-Malatya karayolunun bölünmüş yol olarak kesintisiz hizmet vereceğini dile getiren Özdilek, köprünün görselliğiyle de dikkati çekeceğini söyledi.


Özdilek, köprü imalatında 180 bin metreküplük şev destekli temel kazısının 140 bin metreküpünü tamamladıklarını belirterek, yılbaşı itibarıyla köprünün temel beton imalatına başlayacaklarını ifade etti.


Taha Özdilek, yeni yapılacak Kömürhan Köprüsü'nün, mevcut köprüden yaklaşık 10 metre yukarıda ve Karakaya Barajı'na doğru 40 metre güneyde yer alacağını, barajdan yüksekliğinin ise ortalama 25 metre olacağını kaydetti.


- Kömürhan tüneli


Kömürhan Tüneli'nin yapımıyla, güzergahta keskin virajların bulunduğu 1 kilometrelik bölümün kısalacağını, daha güvenli ulaşımın yanı sıra zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacağını belirten Özdilek, "Tünelimiz, 2 bin 410 metre uzunluğunda, çift tüp. Bunun 515 metresini iki tarafta da açtık. Yani 4 bin 820 metrenin yaklaşık bin 30 metresini açmış durumdayız. Tünelin her iki tarafında imalatlar devam ediyor" diye konuştu.


Mevcut köprünün muhafaza edileceğini dile getiren Özdilek, yeni köprünün yapımının ardından ağır vasıtaların yönlendirileceği mevcut köprünün bakım dönemlerinde de servis yolu olarak kullanılacağını sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön