27 / 04 / 2024

Yeni konut satış rekoru için faizlerin inmesi gerek!

Yeni konut satış rekoru için faizlerin inmesi gerek!

Konutta yüksek faiz oranlarına rağmen konuttaki kampanyalarla, KDV ve tapu harcı indirimleri satışları artırdı. Ekim ayında 146 bin 536 konut yeni sahibini buldu.



Türkiye'de faizlerin yüksek olmasına rağmen KDV ve tapu harcı indirimleri konut sektöründe yüzleri güldürdü. Ekim ayında 146 bin 536 konut yeni sahibini bulurken, satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 15.1, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.2 artış gösterdi. Geçen ay yüzde 50'lerden yüzde 30'lara düşen ipotekli satış oranı, Ekim'de toplam satışlar içerisinde yüzde 5.5 oldu. Geçen ay ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 79.1 azalırken, 8 bin 65'e düştü.

Yeni Asır Gazetesi'nde yer alan habere göre, konut sektörünün temsilcileri, yüksek faiz oranlarına rağmen konuttaki kampanyalarla KDV ve tapu harcı indirimlerinin satışları artırdığı düşünüyor. 

İndirimin etkisi

Yeni konut satış rekoru için faizlerin inmesi gerek!

146 bin 536 adetle Ekim 2018'in Türkiye ekonomi tarihinde en çok konut satılan ay olduğunu söyleyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, KDV ve tapu harcı indirimi desteği ve 'Türkiye İçin Kazanç Vakti' kampanyasının bu satış artışında etkili olduğunu ifade etti. 

''Faizler insin''

Yeni konut satış rekoru için faizlerin inmesi gerek!

Yabancı alımların önünü açan teşvik ve ekonomik gelişmeler gibi şartların, yurtiçi satışlarda da oluşturulması durumunda iç satış rakamlarının daha da artacağını düşünen İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise, "Kısaca yurtiçi satışların yeni bir rekor kırması için konut kredisi faizlerinin uygun seviyelere inmesi gerekmektedir. Böylece bu yılın 10 ayında gerçekleşen toplam 1 milyon 148 bin adetlik konut satışı geçen yılki 1 milyon 409 bin adetlik rekor satışının üzerine çıkabilir" diye konuştu.

Tapu harcı ve KDV indirimi rekor getirdi!

Konut kredi faiz oranlarının 1,5’lara inmesi bekleniyor!

2018 Ekim'de 146 bin 536 konut satıldı!

Konut kredi faiz oranlarının düşmesi ile ne kadar kar edildi?

Konut satışları Ekim 2018'de nasıl bu kadar arttı?


Geri Dön