19 / 04 / 2024

Yeni kredi paketleri lojman satışlarında geçerli mi?

Yeni kredi paketleri lojman satışlarında geçerli mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imzaladığı protokol kapsamında başlayan lojman satışı desteğine Emlak Katılım'da katıldı. Emlak Katılım, yaklaşık 50 bin kamu lojmanının satışı için finansman desteği sağlıyor.



Kamu konutlarının ekonomiye kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, bu kapsamda kamuya ait lojmanların ihale yoluyla satışında ev kredisi kullandırılmasına yönelik protokol imzalanmıştı. 

Kamu lojmanlarının bedel tespit çalışması, ihalesi ve satışları sürerken, alıcıların yoğun ilgi gösterdiği görülüyor. Kamu konutları satışına vatandaşlar ve konutlarda oturan memurlar oldukça yoğun ilgi gösteriyor.

10 bin kamu konutu ihale edilecek

Protokol kapsamında, kamuya ait lojmanların ihale yoluyla satışında konut kredisi kullandırılıyor. 2020 yılında toplam 10 bin kamu konutunun ihalesinin yapılması hedeflendi.

Ülke genelinde 2020 yılı bütçe gerekçesine göre, genel bütçeli idarelere tahsisli 218 bin 575, diğer kurumlara tahsisli 30 bin 939 olmak üzere toplam 249 bin 514 kamu konutu yer alıyor. 

Açık ihale yöntemiyle satılacak kamu konutlarından kat mülkiyeti kurulan kamu konutlarında oturanlara, ikamet ettikleri kamu konutunu ihalede oluşan bedel üzerinden öncelikli olarak satın alma hakkı tanınıyor.

Kimler katılabilir?

İhaleler kamu konutunun bulunduğu il müdürlüklerince gerçekleştirilirken, ihaleye geçici teminat bedelini yatıran herkes katılabilecek. İhalede teklif edilen en yüksek bedel kamu konutunun satış bedeli olarak belirleniyor.

Oturan öncelikli

İhalede tespit edilen bedel üzerinden konutta oturan memura öncelikli alım hakkı ile yüzde 10 indirim yapılıyor ve 5, 7 ve 10 yıl süreyle ödeme seçenekleri sunuluyor. Memur, konutu satın almak istediğini idareye bildirecek ve ihale bedelini 5 yılda ödemek istemesi halinde, yüzde 20’si peşin kalan tutarı 60 ay, 7 yılda ödemek istemesi halinde yüzde 25’i peşin kalan tutarı 84 ay, 10 yılda ödemek istemesi halinde ise yüzde 30’u peşin kalan tutarı 120 ay olmak üzere TÜFE oranında artışlarla taksitli ödeme yapabilecek. TÜFE en fazla yüzde 12 olarak hesaplama yapılacak.

Emlak Katılım'dan lojman satışlarına finansman desteği

Emlak Katılım, kamu lojman satışlarına özel finansman desteğine kaldığı yerden devam ediyor. 120 ay vadeye kadar tüm vadelerde yüzde 0,76 oran ile konut finansmanı sunan Emlak Katılım, kamu lojmanı almak isteyenleri şubelerine bekliyor.

Faiz oranı yüzde 0,76

Kamu lojman satışlarında gerçekleştireceği finansman desteğinde oran değişikliğine giden banka, yeni oranını yüzde 0,76 olarak açıkladı. Güçlü bir şekilde geçiş yaptığımız normalleşme döneminde Emlak Katılım, başlatacağı kamu lojman satışlarının tüm vadelerinde yüzde 0,76 oranı ile konut finansmanı sunacak.

Emlak Katılım’dan 0,76 oran ile lojman satışlarına finansman desteği!


Geri Dön