19 / 04 / 2024

Yeni Vergi Paketi neleri kapsıyor?

Yeni Vergi Paketi neleri kapsıyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Berak Albayrak geçtiğimiz günlerde Yeni Vergi Tasarısınu duyurdu. İnternetten lüks konuta, yüksek gelir elde eden ücretlilerden futbolcu ve hakemlere kadar geniş kapsamlı yeni vergiler oluşturuldu..



AKP'li milletvekilleri tarafından hazırlanan ve bir süredir kamuoyunda tartışılan kapsamlı vergi yasa teklifi TBMM'ye sunuldu. Yeni vergi paketi ile Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi gibi yeni vergiler ihdas edilirken, tek işverenden maaş alan ücretlilerle hakem ve sporcular dahil bir çok gelir vergisi mükellefine ilk kez beyanname verme zorunluluğu getiriliyor.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, yeni düzenlemeyle yıllardır yüzde 15-20-27-30 ve 35 oranlarında uygulanan gelir vergisi dilimine ilk defa yüzde 40'lık yeni oran eklenecek. Yıllık brüt geliri 500 bin lira üstünde olanlar 40 oranında gelir vergisi ödeyecekler ve yıllık gelir vergisi beyannamesi verip gelirlerini Maliye'ye bildirecekler. Hazırlanan ilk taslakta yüzde 35'ten sonra yüzde 39-43 ve 45 şeklinde 3 ayrı dilimin eklenmesi planlanırken tepkiler üzerine, yüzde 40'lık oranda karar kılınarak yüksek gelir elde eden mükelleflerin çok daha fazla vergi ödemesinin önüne geçildi.

70 milyarlık ek borçlanma

Yürürlükte yer alan yasalara göre iktidarlar her yıl ancak bütçe gelir ve gider farkını karşılayacak kadar iç ve dış borçlanma yapabilme hakkına sahipler. Bunun dışında bu borçlanma limitinin önce yüzde 5'i, Cumhurbaşkanının uygun bulması halinde ikinci bir yüzde 5'i kadar daha borçlanma yapabiliyorlar. Meclis'e sunulan yeni yasa teklifiyle iktidara, söz konusu yüzde 5'erlik borçlanma yetkisine ek olarak 2020 yılında 70 milyar liralık ilave borçlanma hakkı daha getirilecek.

Yerli turist yandı

Turizme hasılatın yüzde 2'si oranında konaklama vergisi getirilecek. Konaklama vergisi önümüzdeki yıl geçiş amacıyla yüzde 1 uygulanacak. Yeni gelecek konaklama vergisi otel fiyatlarına yansıyacak. Yabancı turistlerin konaklama bedelleri, rekabet yoğun olduğu için yeni vergiler paket fiyatlara doğrudan yansıtılamadığından yabancı turistleri pek etkilemeyecek. Fakat  işçi, memur, esnaf, emekli, dar, orta ve yüksek gelirli vatandaşlardan oluşan yerli turistler tatile çıktığında bu yeni vergileri otel fiyatına ekleyip fatura çıkaracak. Dolayısıyla yerli turistin tatil masrafı yükselecek.

Ev alan, ev satan yandı

Yeni vergi yasa taslağıyla ayrıca konut, işyeri, arsa gibi gayrimenkullerin alınıp satılması sırasında harç hesaplanırken devletin belirlediği gerçek değer esas alınarak işlem yapılacak. Yeni düzenleme ile gayrimenkul devir işlemlerinde artık satıcının beyanı yerine Tapu Genel Müdürlüğünce belirlenecek taşınmaz değerleri esas olacak. 

Vergi teklifinde Değerli Konut Vergisinin de esasları belirlendi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü değeri 5 milyon ve üzerindeki konutları belirleyip ilan edecek. Değeri 5 milyon liradan 7.5 milyon liraya kadar olan konutlardan binde 3, 7.5 milyon ila 10 milyon lira arasındaki konutlardan binde 6 ve 10 milyon lirayı aşan konutlardan binde 10 (yüzde 1) Değerli Konut Vergisi alınacak. Böylece 5 milyonluk konutu olanlar 15 bin, 10 milyonluk konutu olanlar 60 bin, 15 milyonluk konutu olanlar her yıl 150 bin lira vergi ödemekle yükümlü olacak.

İşte yeni vergiler:

-Yüksek kazanç elde eden gelir vergisi mükelleflerinden yüzde 35 yerine yüzde 40 vergi alınacak.

-Değeri 5 milyon lirayı aşan konutlardan binde 3 ila binde 10 arasında Değerli Konut Vergisi alınacak.

-Hazine, bütçeyle verilen borçlanma yetkisine ilave olarak yılın başından itibaren 70 milyar lira ilave borçlanma yapacak.

-Bir yılda 100 bin liranın altında sahte veya yanıltıcı belge kullanan vergi kaçakçılarına yüzde 20 vergi ziyaı cezası uygulanacak.

-Turizm tesislerinden yüzde 2 oranında konaklama vergisi alınacak.

-Gayrimenkul alım satımında satıcının beyanı değil, devletin belirlediği değer esas alınacak, ödenecek harç yaklaşık 3-4 kat artacak.

-Spor hakemleri ve üst lig futbolcularının vergisi yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkacak ve beyanname zorunluluğu gelecek.

-İnternet üzerinden mal ve hizmet sunan Google, Facebook, Amazon ve tatil siteleri gibi teknoloji şirketlerinden yüzde 7.5 oranında dijital hizmet vergisi alınacak.

-Bankalardaki döviz mevduatlarının faiz vergisi iki katına çıkabilecek.

-TMO ve DMO'ya kamu ihale yasasından muafiyetler gelecek.


Geri Dön