19 / 04 / 2024

Vergi yapılandırma ve affı neleri kapsıyor?

Vergi yapılandırma ve affı neleri kapsıyor?

Vergi yapılandırma ve affını kapsayan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi, Meclis'e sunuldu. Peki, vergi yapılandırma ve affı neleri kapsıyor?



Vergi yapılandırma ve affını kapsayan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi, Meclis'e sunuldu.


Kanun teklifi ile verginin üzerinden hesaplandığı tutarı artıran mükelleflerle vergi barışı sağlanacak. 13 Milyon vergi borcu olan vatandaş bu düzenlemeden yararlanabilecek.


Teklifte, bazı vergilerde son beş yılın matrahlarının veya vergilerinin belirli oranlarda artırılması halinde, bu yıllarla ilgili olarak inceleme ve tarhiyat yapılmayacağı öngörülüyor.


Yapılandırmada vergi, sigorta primi ve trafik cezaları, MTV, ödenmeyen su faturaları, Emlak Vergisi gibi günü geçmiş kamu alacaklarının tümüne uygulanacak ancak elektrik borçları ise özel sektöre ait olduğu için yapılandırma dışı kalacak.


Vergi borcu taksitlendirilmesi, tüm vergi borçlarını kapsıyor. Yapılandırma ve affa 30 Haziran ve önceki yıllara ait borçlar dahil ediliyor. Vergi borcu taksitlerinden yararlanmak için başvuru yapmak yeterli oluyor. 


Kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisi mükelleflerinin de yararlanabildiği vergi barışı için ilgili vergi dairesine yazılı olarak başvurulması gerekiyor. 


Taksit seçenekleri 6, 9, 12 ve 18 ay şeklinde olup, her taksit 2 ayda bir ödenebiliyor. Böylece vatandaşlar 12 ile 36 ay arası dönemde bu borçlarını ödeyebiliyor.


Vergi barışı yasa teklifi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön