19 / 04 / 2024

Yeni Vergi Paketi'yle ilgili tüm ayrıntılar!

Yeni Vergi Paketi'yle ilgili tüm ayrıntılar!

Yeni Vergi Paketi’ne göre, birçok alanda vergi düzenlemeleri yapıldı. Yüksek gelir elde edenlerin vergisi de artırılırken; lüks konut vergisi, konaklama vergisi,dijital hizmet vergisi gibi birçok alanda da yeni vergi düzenlemeler yapıldı...



Hazırlanan kanun teklifinde yer alan bilgilerde gelir vergisi dilimlerindeki mevcut oranlar sabit kalacağı bilgisi yer aldı. Yani 500 bin TL'ye kadar geliri olanların vergileri yükselmeyecek. Sadece 500 bin TL üstü gelire sahip olanların vergisi artacak. Bu durumda, 500 bin TL'ye kadar olan kazançlar için mevcut oranlara göre vergilendirme yapılacak. 500 bin TL'nin üzerindeki kazançlar yüzde 40 vergi ile yükümlü olacak. Yeni vergi oranları 2019'da elde edilen ücret gelirlerine yansımayacak. Fakat bu yıl elde edilen ücret haricindeki gelirlerde yeni vergi oranları uygulanacak.

Emeklinin evi istisna olacak

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, emlak vergisi ile tapu harcı matrahının alt sınır hesaplamasında değişikliğe gidilerek her ikisi için alt sınır, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ya da yaptırılan değerleme ile emlak vergisi değerinden yüksek olanı matrah olarak kabul edilecek. Kamu ve diplomatik mensupların meskenleri, hiçbir geliri olmayan ya da emekliler bu vergiden muaf tutulacak.

Yeni gelir vergisi oranları

-18 bin TL'ye kadar yüzde 15
-40 bin TL'nin 18 bini için 2.700 TL, fazlası için yüzde 20
-98 bin TL'nin 40 bin TL'si için 7.100 TL, fazlası için yüzde 27
-500 bin TL'nin 98 bin TL'si için 22.760 TL, fazlası için yüzde 35
-500 bin TL'nin 500 bin TL'si için 163.460, fazlası için yüzde 40

Üç yeni vergi geliyor

Google da apple da yükümlü olacak

Google'den Apple'a, Netflix'den Spotify'a bugüne kadar vergi ödemeyen teknoloji şirketleri de vergi kapsamına girecek. Türlü reklam hizmetleri, oyun, müzik, video uygulama içi satışları, sosyal medya sitelerinde verilen ücretli hizmetlerden yüzde 7.5 oranında vergi tahsis edilecek. Türkiye'den elde edilen, hasılatı 20 milyon TL'den veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon eurodan az olanlar dijital hizmet vergisinden muaf tutulacak. Vergi bu hizmetleri sunan şirketler tarafından ödenecek, tüketiciye direkt olarak yansımayacak. Şirketlerin, bu platformlar üzerinden Türkiye'de elde ettikleri gelirleri beyan edip, dijital hizmet vergisini ödemediği durumlarda Gelir İdaresi Başkanlığı'nda internet sitesi üzerinden isimleri ilan edilecek. İlandan itibaren 30 gün içinde de yükümlülüklerini yerine getirmezlerse, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine, bu hizmetlere erişim de engellenebilecek.

Lüks konutu olana vergi

Değeri 5 milyon lirayı aşan konutlara 'değerli konut vergisi' yükümlülüğü geliyor. Konutunun değeri 5-7.5 milyon arasında olanlar binde 3, 7.5-10 milyon arasında olanlar binde 6, 10 milyon ve üzerinde olanlar yıllık yüzde 1 oranında vergiden sorumlu tutulacak. Uygulama, Şubat 2020'de verilecek beyanlarla başlayacak. Vergi, şubat ile ağustos aylarında iki eşit taksit ile ödenecek.

Konaklama vergisi

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen hizmetlere konaklama vergisi geliyor.Geceleme ve diğer hizmetlerin KDV hariç toplam bedeli üzerinden yüzde 2 vergiden sorumlu tutulacak ve aylık ödenecek. Cumhurbaşkanı bu oranı 3 katına kadar artırabilecek veya yüzde 1'e kadar indirebilecek. Bu vergi 2020'de yüzde 1 olacak.

Döviz gelirlerine binde 2

Kambiyo işlemlerinde banka ve sigorta muameleleri vergisi binde 1'den 2'ye çıkarılacak. Döviz alım satımlarında mayısta binde 1 oranında vergi alınmaya başlanmıştı. Böylece, döviz cinsinden menkul gelirleri ile döviz mevduat faizi gelirlerinin vergisi artacak.

Halka açılan şirkete teşvik

Borsada işlem gören kurumların, ödemesi gereken vergi oranını indirmek üzere Cumhurbaşkanı'na yetkilendiriliyor. Halka açılarak BİST'te ilk kez işlem görmeye başlayan şirketlerden 5 yıl boyunca Kurumlar Vergisi 2 puan indirimli olarak alınacak.

İşverene servis desteği

İşverene çalışanları taşıma desteği verilecek. Taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedeli olarak 10 liraya kadar ödemeler stopaj yapılmadan verilebilecek. Ödemeler, toplu taşıma kartı, bileti gibi ödeme araçları verilmesi şartına bağlı olacak.

Muafiyetlere sınırlama

Serbest meslek kazançlarında istisnalar daraltılıyor. Müellif, heykeltraş, ressam, bilgisayar programcısı ve mucitler ile bunların mirasçıları, edebi eser, bilimsel araştırma, bilgisayar yazılımı, film, senaryo, oyun gibi gelirleri için tanınan gelir vergisi muafiyetine sınır getirilecek.

Kanun yolundan vazgeçme

Temyize açık olarak mükellefçe kazanılan davalarda, mükellef temyizden vazgeçerse indirim uygulama imkânı veren "Kanun Yolundan Vazgeçme" müessesesi de yenilik olarak teklifte bulunuyor.

Sporcu ve hakeme düzenleme

Spor yarışmalarını yöneten hakemlere ödenen ücretler için tanınan gelir vergisi muafiyeti kaldırılıyor. Sporcuların ücret ve transfer bedellerinden en fazla yüzde 15 oranında vergi alınması ile ilgili düzenlemenin yürürlük süresi 31 Aralık'ta bitiyor. Bu süre 2023'e uzatılacak. Yüzde 15'lik oran da 20'ye yükseltilecek. Yeni düzenlemeye göre, ücret ve transfer bedeli 500 bin TL'yi aşan sporcular beyanname vermek durumunda kalacak ve yüzde 45'e varan oranlarda vergiye tabi olacak. Hesaplanan vergiden, daha önce yüzde 20 olarak ödedikleri vergiler mahsup edilecek. Sporcuların ücretlerinden alınan vergilerin amatör spor faaliyetlerinde kullanılmak şartıyla iadesi uygulamasından vazgeçilecek.

Şirket üzerinden araç kiralamaya fren geliyor

Teklifle, patronların şirketleri üzerinden araç kiralama ya da satın almasına da sınırlama geliyor. Buna göre, kiralama yapılan binek araçların her birine ilişkin aylık 5.500 TL'ye kadar olan kısmı, satın alınanların da ÖTV ve KDV toplamının en fazla 115 bin TL'ye kadar kısmı gider olarak gösterilebilecek

45 maddelik teklif

Bazı vergi kanunlarında değişiklik içeren 45 maddelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Teklifimiz, çok kazanandan daha çok, az kazanandan daha az vergi alınmasını amaçlıyor" diye konuştu.

Lüks konuta kademeli vergi!


Geri Dön